Direct naar artikelinhoud

Goede scores voor Nederlandstaligen in Brussel

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werden zondag 78 Nederlandstaligen verkozen. Een meer dan behoorlijk resultaat. Groen wordt de grootste Nederlandstalige partij in het gewest.

Gemeenten die als behoorlijk Nederlandstalig aangeschreven staan, zoals Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem, tellen vandaag minder Vlaamse verkozenen dan zes jaar geleden. In Evere en Vorst krijgen eveneens minder Nederlandstaligen zitting.

Desondanks, zegt politiek analist en TV Brussel-commentator Guy Devroede, "hebben de Nederlandstaligen het zondag goed gedaan. Onder de 79 verkozenen van 2006 zaten nog 16 Vlaams Belangers, nu houdt die partij nauwelijks één gemeenteraadslid over", zegt hij.

"Bij mijn weten is het ook de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat alle 19 gemeenten die vandaag het gewest vormen Nederlandstalige raadsleden hebben."

Gemeenten waar straks meer Nederlandstaligen de raad in mogen zijn Brussel-stad (van 6 naar 10), Anderlecht (van 7 naar 10), Molenbeek (van 5 naar 6) en Schaarbeek (van 2 naar 3).

"Naast het Vlaams Belang boert ook de CD&V (van 19 naar 12, LD) achteruit", zegt Devroede. "De sp.a (van 16 naar 17) blijft ongeveer even groot en Open Vld (van 13 naar 17) gaat vooruit." Maar de grootste Nederlandstalige partij in het gewest wordt Groen, dat 19 verkozenen telt.

Voor Bart Dhondt, tweede op de lijst Ecolo-Groen in Brussel-stad en na Vld-politica Els Ampe (1607 stemmen) houder van het hoogste aantal voorkeurstemmen (1200), ligt de verklaring voor de hand: "De samenwerking tussen beide groene partijen slaat duidelijk aan bij de Brusselaars. Gewestelijk springt Groen van 10 naar 19 gemeenteraadsleden, een resultaat waar we ontzettend blij mee zijn. Ik ben een nieuwkomer op de lijst, maar werd in Brussel meteen met open armen ontvangen."

Ook N-VA deed het niet onaardig. De partij kwam voor het eerst op maar haalt meteen zes zetels. Naast twee gemeenteraadsleden in Anderlecht stuurt de formatie van Bart De Wever ook een verkozene naar Brussel-stad, Jette, Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem.