Direct naar artikelinhoud

Zeven op de tien kunnen werk en privé niet scheiden

BRUSSEL

Uit een studie van uitzendbedrijf Randstad blijkt dat 72 procent van de ondervraagde bedienden zich regelmatig met privézaken bezighoudt op de werkvloer. Anderzijds is bijna de helft van die werknemers ook buiten de werkuren nog voor het werk bezig.

Een groot deel van de bedienden schaamt er zich er niet voor om tijdens het werk persoonlijke telefoontjes te plegen, de eigen e-mail na te kijken of ter ontspanning te surfen op het internet. Zelfs winkelen of reizen boeken zijn geen uitzonderlijke activiteiten. Echt verbaasd over de bevinding van het onderzoek dat werk en vrije tijd meer en meer vervlecht raken, is Randstadwoordvoerder Jan Denys niet. “Het lijkt me logisch. Door de toegenomen en verbeterde informatietechnologie kunnen mensen zich van thuis uit veel makkelijker met hun werk bezig houden, en andersom is het mogelijk taken op het werk te doen die vroeger enkel van thuis uit konden gebeuren.”“Vaak is het gewoon pure noodzaak om dingen op het werk te doen die eigenlijk thuis moet gebeuren”, vervolgt Denys. “Stel dat het enkel binnen de kantooruren mogelijk is om een tandartsafspraak te maken en dat de twee ouders werken”, illustreert hij.Stierlijke verveling blijkt ook in hoge mate mee te spelen. “Het zogenaamde bore-out-syndroom”, zegt Denys. “Er zijn mensen die echt niets te doen hebben op het werk, zowel bij de overheid als in de privé. Die vinden er niets beter op dan hun privézaakjes op het werk te regelen.”Van thuis uit werken kan ook passen in de bedrijfscultuur. Denys: “Modern management focust niet langer op de input van een werknemer, het is nu de output die centraal staat. Wat voor werk iemand aflevert, niet hoeveel tijd erin gestoken wordt. Werknemers durven dan al eens iets anders binnen de werkuren doen, als ze toch weten dat ‘s avonds in orde te kunnen brengen. Vaak is het thuis ook gemakkelijker om zich te concentreren en met rust gelaten te worden.”

Gewillige slaven

Uit de studie van Randstad komt ook naar voor dat zowel werkgevers als werknemers meestal geen noemenswaardige problemen hebben met de vervlechting van werk en privé. “Het kan dan ook bijzonder makkelijk zijn”, bevestigt Denys. “Als er bijvoorbeeld voor de kinderen gezorgd moet worden is het handig om werk en privé wat meer naar eigen inzicht in te kunnen richten. Vervlechting moet zeker niet verward worden met een onevenwichtige woon-werkbalans. Maar er zijn er ook die thuis de mail van het werk niet meer willen checken. Als hun collega’s dat willen doen, dan is er sprake van een zekere druk, maar vaak is het toch een eigen keuze.”Ook hoogleraar arbeidssociologie Geert Van Hootegem is niet helemaal overtuigd. “Thuis werken is niet altijd even efficiënt. Tegelijkertijd voor de kinderen zorgen en een zakelijk telefoontje afhandelen blijkt in de praktijk niet echt een gelukkige combinatie te zijn. Er is ook een zekere stimulans naar overwerken door de werkgever. Zeker bij de jongere generatie, die zich tot ‘willing slaves’ gebombardeerd ziet en voor wie het onderscheid tussen werk en privé helemaal vervaagd is.”