Direct naar artikelinhoud

Electrabel mengt zich dan tochin prijzenoorlog

Electrabel gaat zich mengen in de prijzenslag op de energiemarkt. De energiereus verloor dit jaar al meer dan 200.000 klanten.

Jean-François Cirelli, de nummer twee van moederbedrijf GDF Suez, verklaarde op een informatiedag voor investeerders in Parijs dat het klantenverlies van Electrabel een halt moet worden toegeroepen. Het marktaandeel van Suez' Belgische dochter zakte dit jaar voor het eerst onder de 50 procent. "De commerciële situatie in België is niet meer te accepteren", klonk het.

Volgens de zakenkrant De Tijd liet de topman bij GDF Suez tevens verstaan dat er in januari commerciële acties zullen starten. "Dat zal ons geld kosten, maar daar hebben we rekening mee gehouden in de vooruitzichten voor volgend jaar."

Een opvallende zet, aangezien Electrabel in het verleden nooit acties voerde rond zijn prijzen. Campagnes draaiden vooral om de dienstverlening. Maar nu blijkt dat de marktleider de prijzenoorlog die afgelopen jaar is losgebarsten niet kan negeren. "Blijkbaar is er nu een grens bereikt en hebben ze beslist: nu moeten we er tegenin gaan", zegt André Pictoel van de energieregulator VREG. Recentelijk startte Electrabel zonder veel promotie al met het voordelige tarief FixOnline, dat enkel online beschikbaar is.

Concurrenten

Feit is dat verschillende concurrerende energieleveranciers de afgelopen weken weer volop publiciteit maken rond hun prijzen. Zowel Luminus als Lampiris pakten al uit met reclamespotjes.

"Je merkt dat de prijzenslag op de energiemarkt die een half jaar geleden van start is gegaan zich doorzet. Electrabel is gezien de huidige situatie eigenlijk verplicht om op korte termijn daarin mee te stappen", zegt Stéphane Dochy, energiespecialist bij consumentenorganisatie Test-Aankoop. "Dit toont ook dat ze in staat zijn een goede prijs voor elektriciteit aan te bieden."

Bevriezing prijzen

Vraag is of de prijzenoorlog de prijs voor de consument op langere termijn zal doen zakken. Er heerst immers nog veel onduidelijkheid. Op 1 januari wordt de tijdelijke prijsbevriezing van de energietarieven door de overheid opgeheven. Zodra de bevriezing afloopt zouden leveranciers hun tarieven in principe weer kunnen optrekken.

Dochy: "Wat er in januari zal gebeuren, valt nog af te wachten. Maar in de huidige situatie, nu de consument heel prijsbewust is en volop energietarieven vergelijkt, is het moeilijk uit te leggen aan de klanten dat je je prijzen met pakweg 15 procent gaat verhogen. Je wilt niet dat ze van leverancier veranderen."