Direct naar artikelinhoud

Serena Williams ongekroonde tenniskoningin van 2012

Serena Williams won afgelopen zondag zonder setverlies haar derde Masterstitel. Dit seizoen is volgens Williams zelf met amper vier nederlagen haar tweede beste ooit. Op haar 31ste is de Amerikaanse ongenaakbaar.

Officieel is ze pas het nummer drie van de wereld, maar voor de insiders, de buitenwereld én haar tegenstreefsters is Serena Williams de beste speelster op de planeet. De Amerikaanse veterane kon enkel door een haperend begin van het jaar - ze verloor in de vierde ronde van de Australian Open en de kwartfinale van Miami - op de ranglijst in toom gehouden worden. Zodra ze haar faliekant afgelopen deelname aan Roland Garros achter zich had gelaten, was er geen houden meer aan. Williams verloor sinds begin juni maar één wedstrijd meer en vierde ondertussen maar liefst zes titels.

Het was ook na die pijnlijke nederlaag in de eerste ronde in Parijs tegen Virginie Razzano dat Williams haar 'samenwerking' begon met coach Patrick Mouratoglou. Al snel doken er foto's op waarbij de twee wel heel innig aan een wedstrijdvoorbereiding bezig waren, maar de 'relatie' wierp zijn vruchten af.

Williams won Wimbledon, olympisch goud in Londen, de US Open én nu de Masters. "Ik had zo een goed jaar, het was belangrijk voor mij om op een positieve noot te eindigen", zei Williams. "Het was goed voor mijn geestelijke gezondheid. Ik wou het echt, ook al had ik het niet echt nodig."

Williams heeft eigenlijk niets meer nodig om haar indrukwekkende palmares aan te vullen. Dat zij echter als ouderdomsdeken nog zo'n heerschappij aan de dag kan leggen is wel verbluffend. Sinds 2007 heeft Williams niet meer verloren tegen een speelster uit de top twee van de wereld. "Als ik doe wat ik moet doen, ben ik moeilijk te kloppen", zei Williams.

Mouratoglou prees vooral haar volharding: "Zelfs op haar 31ste en met vijftien grandslamtitels in haar bezit blijft ze de wil hebben om te winnen en om daar elke dag alles voor te doen. Dat maakt volgens mij het verschil."

Williams weet alvast wat ze de volgende weken gaat doen: in Parijs en op Mauritius trainen om in 2013 nog sterker te zijn. Mouratoglou organiseert elke winter met zijn tennisacademie een trainingsstage op het exotische eiland om het nieuwe jaar voor te bereiden. "Iedereen gaat daar twee à drie keer per dag trainen", wist Williams. "Ik zei tegen Patrick: 'Ik train 's morgens en in de namiddag lig ik op het strand. Dat moet je goed begrijpen.'"