Direct naar artikelinhoud

Premier Naoto Kan kreeg nieuwe kans door aardbeving

Toen de Japanse premier Naoto Kan (65) vorige vrijdag in het parlement interpellaties stond te beantwoorden, dachten veel Japanners dat het lot van hemzelf en zijn regering snel bezegeld zou zijn. Hij sleepte zich al een tijdje van crisis naar crisis en zijn politieke val werd voorspeld.

Maar sinds de aardbeving is Kan geen moment meer uit de media geweest met zijn lichtblauwe uniform van hulpverlener. Hij staat plots aan het hoofd van een regering die het hoofd moet weten te bieden aan de grootste crisis die Japan na WO II heeft gekend. Niemand heeft het nog over zijn nakende politieke einde.

Hij bracht een crisisteam op de been waarvan hij zelf de leiding nam en de dag na de catastrofe was hij al per helikopter op weg naar het zwaarst getroffen gebied ten noorden van de hoofdstad Tokio. Kan zei daar te beseffen dat “wij, de regering en het Japanse volk, kritisch gevolgd worden of wij deze crisis de baas kunnen”.

Naoto Kan is sinds juni 2010 premier van Japan en hij is de vijfde Japanse regeringsleider op drie jaar tijd. Ook hij kreeg een storm van kritiek te verwerken, zeker nadat zijn poging om de btw te verhogen hem zijn meerderheid kostte in het parlement. Voordien was er ook al een actie tegen hem op gang gebracht om hem van zijn voorzittersstoel van de DJP-partij te krijgen, maar dat is niet gelukt.

Hij is een van de Japanse politici die niet behoort tot de Liberaal-Democratische Partij, die in Japan decennialang het politieke leven heeft beheerst. Kan is een afgestudeerde fysicus en kwam in 1980 voo de Sociaaldemocratische Federatie in het Japanse parlement terecht. Hij is een tijd minister van Volksgezondheid geweest en hij maakte toen enige ophef door een schandaal publiek te maken, in de plaats van het als minister proberen te verbergen.

Het is dat soort transparantie die hij nu probeert na te streven in de aanpak van de enorme ramp die Japan getroffen heeft. Hij is geen redenaarstalent en weinig charismatisch, maar dat is geen probleem omdat charismatische politici in Japan niet dik gezaaid zijn.

In de late jaren ’90 richtte hij samen met anderen de Democratische Partij (DJP) op, in 2003 werd hij haar voorzitter en vorig jaar werd hij dus eerste minister. Zijn bijnaam is Ira-Kan en dat betekent zoveel als ‘humeurige Kan’.