Direct naar artikelinhoud

Vrouwen moeten meer betalen voor levensverzekering

Test-Aankoop is ervan overtuigd dat de consument beter wordt van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie. De organisatie vindt dat het solidariteitsmechanisme nu beter kan werken in de verzekeringssector. Dat is volgens Test-Aankoop zowel voor mannelijke als vrouwelijke consumenten positief.

“De consument wil betalen voor zijn risico’s, en niet opdraaien voor de risico’s van anderen. Gaan zij die het uitdachten de moed hebben om er de verantwoordelijkheid voor te nemen?” Philippe Colle, gedelegeerd bestuurder van verzekeraarsfederatie Assuralia, was gisteren niet mals voor Test-Aankoop.

De consumentenorganisatie kreeg van het Europees Hof van Justitie gelijk dat verzekeraars het geslacht van klanten niet als risicofactor mogen opnemen in contracten. Dat mocht sinds eind 2007 al niet meer bij hospitalisatie- en autoverzekeringen. Vanaf 21 december 2012 wordt het ook verboden bij het afsluiten van levensverzekeringen. Bijvoorbeeld schuldsaldoverzekeringen dreigen daardoor duurder te worden voor vrouwen. Hun premie ligt vandaag lager dan die van mannen omdat de levensverwachting van vrouwen hoger is.

“Daarmee doen we noch de vrouwen noch de mannen onrecht aan”, vult Wauthier Robyns, communicatiedirecteur van Assuralia, aan. “Het verschil in prijs is objectief te verantwoorden. We baseren ons op de sterftetabellen van het Belgisch instituut voor statistiek en de gegevens van de verzekerden zelf. Risico’s meten en onze premies erop afstemmen, is tenslotte de baan van verzekeraars”, aldus Robyns. Hij verwacht dat de prijs van een schuldsaldoverzekering voor vrouwen tientallen procenten zal stijgen. “Makkelijk 30 tot 50 procent”, klinkt het bij AG Insurance.

De maatregel werkt niet met terugwerkende kracht. De premies van bestaande portefeuilles zullen vanaf december 2012 wel worden aangepast. Dat verzekeraars door het verbod van de geslachtsdiscriminatie dus gemakkelijk meer kunnen verdienen, wil Assuralia niet horen. Robyns: “Meer verdienen hoeft niet voor ons. Wij willen risico’s inschatten en klanten dienen.”

Test-Aankoopwoordvoerder Ivo Mechels ziet het anders. “Verzekeraars moeten het risicoprofiel klant per klant bepalen in plaats van te werken met gemiddelden, zoals die op basis van geslacht”, vindt hij. “Dan zullen sommige mannen hun premie zien dalen. Dat gebeurde ook toen de risicoprofielen voor wagens na 2007 niet langer op basis van geslacht werden bepaald. Aan het eind van de rit worden mannen en vrouwen dus gelijk behandeld.” Renteverzekeringen, die tijdens het pensioen een rente uitbetalen, worden dan weer goedkoper voor vrouwen.

Een troost voor wie nog geen levensverzekering afsloot en vreest meer te moeten betalen: demografieprofessor Patrick Deboosere van VUB zag de levensverwachting van mannen de afgelopen tien jaar een inhaalbeweging maken op de levensverwachting van vrouwen. “Binnen twintig tot dertig jaar worden we ongeveer even oud”, verwacht hij.

Precedent

Verzekeraars moeten nu wel al eerder op zoek naar een nieuwe manier om de risico’s van hun levensverzekeringsklanten in te schatten. “Misschien doen we dat op basis van het beroep van de verzekeringsnemer. Of op basis van het feit of hij gezouten boter of margarine op zijn brood smeert”, sneert Robyns.

Verzekeraars als Ing Life, DVV Verzekeringen en AG Insurance kijken de kat nog even uit de boom. Test-Aankoop blijft daarentegen op scherp staan. “Zolang risicoprofielen voor verzekeringen worden bepaald op basis van gezondheid of leeftijd zullen we de degens kruisen met de verzekeraars”, reageert Mechels. De uitspraak van het Europees Hof van Justitie kan namelijk als een precedent worden beschouwd. Chronisch zieken en mensen met een handicap betalen in veel gevallen nog altijd meer voor hun schuldsaldoverzekeing, maar ook dat in de toekomst mogelijk verleden tijd.