Direct naar artikelinhoud

Apple denkt na over flexibeler iTunes

Apple onderhandelt met een aantal grote platenmaatschappijen om nieuwe voorwaarden af te spreken voor muziekdownloads via iTunes. Dat meldt het persbureau Bloomberg.

Met de nieuwe iTunes wil Apple de concurrentie aangaan met muziekaanbieders zoals Spotify, die tegen een maandelijks bedrag muziek in streaming aanbieden. Bij iTunes kan een gedownload nummer op slechts vijf apparaten gebruikt worden, en daar wil Apple nu van af. Onderhandelingen zouden lopen met grote spelers in de muziekbusiness, zoals Universal Music Group, Sony Music Entertainment, Warner Music Group Corp. en EMI Group Ltd. Het akkoord wordt tegen midden dit jaar verwacht, zo vertelden drie bronnen aan het persbureau Bloomberg.

Eerder suggereerde de Financial Times ook al dat Apple een aantal grote muziekfirma’s zover gemasseerd had dat ze hun plannen een extra duw konden geven. De grootste conflicten over extra royalties zouden volgens de krant van de baan zijn.

Het nieuwe systeem zou eruit zien als een persoonlijke digitale backup, waarbij gebruikers hun gekochte nummers op een toestel naar keuze kunnen downloaden, zonder beperking in aantal. De collectie zou daartoe ook op een centrale Apple-server bewaard worden, in plaats van op de persoonlijke computer van de klant. De gebruiker zou zo ook beter beschermd zijn tegen een fatale computercrash.

Analysten Adam Santorio en Andy Fixmer van Bloomberg zijn alvast enthousiast. “Als het plan lukt, is het alvast een stap in de richting van een meer flexibele iTunes service”, klinkt het daar.