Direct naar artikelinhoud

Belg waant zich zo goed als onkwetsbaar op internet

Het toenemend aantal cybercrime-incidenten laat de Belg eerder onberoerd. Zes op de tien Belgen maakt zich weinig tot geen zorgen over computer-beveiliging en -bescherming tegen virussen en spam.

Daarnaast zegt 57 procent zich weinig tot geen zorgen te maken over veiligheid bij online shoppen of internetbankieren. Dat blijkt uit de Unisys Security Index, een halfjaarlijks onderzoek dat woensdag werd gepubliceerd.

Zevenenzestig procent van de respondenten schuift de verantwoordelijkheid voor online bescherming van persoonlijke gegevens door naar hun bank en de overheid, meldt het initiatiefnemende ICT-bedrijf in een persbericht.

Twee treinen per uur over Diabololijn naar luchthaven

Bij de indienstneming op 10 juni van de Diaboloverbinding, de rechtstreekse verbinding tussen Antwerpen-Mechelen en Brussels Airport, zullen er twee treinen per uur over de spoorlijn rijden. Daarmee zullen er elk uur acht treinen stoppen in het station onder de nationale luchthaven.

Na de indienstneming van de lijn "komt er één rechtstreekse verbinding per uur tussen Antwerpen en de luchthaven en een tweede verbinding met een overstaptijd van vijf minuten in Mechelen", zo antwoordde minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) op een parlementaire vraag van senatrice Lieve Maes (N-VA). De minister voegde nog toe dat bij de invoering van de nieuwe dienstregeling (9 december) het aanbod zal worden uitgebreid.

Belgische start-up komt met goedkope tablets voor onderwijs

Het Belgische opstartbedrijfje Tabbled (Tablets for Education) brengt een reeks 'budget-tablets' op de markt die op maat gemaakt zijn van het onderwijs. Een instapmodel kost maar 99 euro, wat een pak goedkoper is dan de populaire iPad die sommige scholen verplicht willen invoeren. Dat bericht het ICT-vakblad Data News.

Tabbled is een Vlaamse tech start-up die voortvloeit uit de gelijknamige vzw. "Bij het zoeken naar een juiste hard- en softwareconfiguratie voor de Tabbled-toestellen kwamen er steevast drie elementen bovendrijven", vertelt algemeen directeur Wouter Bouchez. "Dat waren prijs, gebruiksgemak en een open en flexibel systeem dat gemakkelijk geënt kan worden op de bestaande informatica-infrastructuur van de scholen." In Hong Kong vond hij een betrouwbare tabletfabrikant om mee in zee te gaan.

Cipier die moordenaar Kitty bijna vrijliet voor rechter

De cipier die ervoor zorgde dat Hassan Iasir, een van de moordenaars van agente Kitty Van Nieuwenhuysen, bijna vrijkwam, verschijnt vandaag voor de Brusselse correctionele rechtbank. De 45-jarige man, Marc V.d.W., zou zich in december 2008 laten omkopen hebben om ervoor te zorgen dat Iasir door een procedurefout vrij zou komen. Toenmalig minister van Justitie Jo Vandeurzen bewoog toen hemel en aarde om hem toch in de gevangenis te houden. Iasir pleegde op 4 december 2007 samen met Noureddine Cheikhni en Galip Kurum de homejacking in Lot waarbij agente Kitty Van Nieuwenhuysen gedood werd en haar collega en een buurtbewoner zwaargewond raakten. Het drietal werd anderhalve maand later opgepakt en aangehouden en op 12 april 2011 veroordeeld tot 30 jaar cel.