Direct naar artikelinhoud

Kritiek op verbruikersorganisatie Oivo mondt uit in parlementaire vragen

Verbruikersorganisatie Oivo ligt onder vuur na verhalen over gemanipuleerde studies, opvallend personeelsverloop en een gebrek aan transparantie.

Kamerlid Stefaan Vercamer (CD&V) heeft vijf parlementaire vragen over het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties overgemaakt aan minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (sp.a). "Verhalen van ex-werknemers over de kwaliteit van de Oivo-studies doen vermoeden dat er van alles misloopt", vertelt Vercamer. "De gemiddelde anciënniteit is daar blijkbaar zes maanden. Dan vraag ik me toch af welke expertise men in huis heeft om elke week een studie de wereld in te sturen."

Oivo is een stichting van openbaar nut, opgericht in 1975 op aansturen van de PS. Vercamer: "In 2012 krijgt Oivo een overheidsdotatie van 1.741.000 euro. Maar hun jaarrekening van 2009 betreft amper één klein A4'tje."

De banden met coöperatieve Power4You waarover Oivo zich positief uitliet, maken eveneens deel uit van de parlementaire vragen. Uit een artikel in Le Vif Express blijkt immers dat Marc Vandercammen, directeur bij Oivo, ook administrateur delegué is bij het verwante Trade4You. Ook in een artikel in De Morgen (21/1) doken vragen op over de transparantie en onafhankelijkheid van de overkoepelende verbruikersorganisatie. In de raad van bestuur zetelen zeventien organisaties, de meeste zijn vakbonden. "Een schizofrene situatie. De belangen van de werknemer en die van de consument zijn lang niet altijd verenigbaar", zei Ivo Mechels van Test-Aankoop toen.

Oivo ontkent dat er is geknoeid met studies. Volgens woordvoerder Peter Beda zijn de aantijgingen "verbitterde reacties van ex-werknemers". "Onze onderzoeken worden natuurlijk wel gevulgariseerd om ze makkelijker in de pers te krijgen, maar de basis van de studies is onbesproken."

Ook de raad van bestuur blijft achter Oivo staan. "De verhalen over de gemiddelde anciënniteit stroken niet met de waarheid", reageert ondervoorzitster Caroline Jonckheere van de liberale vakbond ACLVB. "Velen zien Oivo gewoon als een springplank voor een andere job. En ja, iemand van Power4You heeft bij Oivo een bureau, maar daar betalen ze voor. We eisen dat alles onafhankelijk verloopt. Twintig jaar geleden waren er misschien problemen op het vlak van objectiviteit, maar nu gebeurt alles hyperprofessioneel. Men wil Oivo gewoon schaden."