Direct naar artikelinhoud

Hockney start culturele olympiade

De tentoonstelling met de landschappen van David Hockney in de Royal Academy (zie groot stuk) is het eerste culturele evenement in de aanloop naar de zogeheten Cultural Olympiad. Londen ontvangt dit jaar de Olympische Spelen, van 27 juli tot 12 augustus.

In het kader daarvan wordt over een periode van twaalf weken, van 21 juni tot 9 september , ook een groots cultuurfestival opgezet, de Cultural Olympiad, met expo's, dans, rock en theater van Londen tot in de verste uithoeken van de British Isles.Nog voor het festival echt van start gaat, brengt het Verenigd Koninkrijk enkele grote culturele kanonnen in stelling. Zo zijn meer dan honderd portretten van de vorige jaar overleden Britse schilder Lucian Freud te zien in de National Portrait in Londen (9 februari - 27 mei), brengt Tate Modern een overzicht van het werk van Damien Hirst (4 april - 9 september) en krijgt het eeuwige enfant terrible Tracey Emin een grote solotentoonstelling in het recent geopende museum Turner Contemporary van haar geboorteplaats Margate.

Samen met het festival opent op 21 juni een tentoonstelling met de officiële affiches voor de Olympische en Paralympische Spelen in Tate Britain (tot 21 september). De posters werden ontworpen door twaalf vooraanstaande Britse kunstenaars onder wie Martin Creed, Howard Hodgkin, Chris Ofili, Bridget Riley, Rachel Whiteread en Tracey Emin.

Diezelfde dag wordt een grote installatie onthuld van de Duitse kunstenaar Hans Peter Kuhn: Flags. Tot 9 september laat Kuhn een reeks vlaggen wapperen in de zogeheten Giants Causeway in Noord-Ierland, een spectaculaire rotsformatie aan een baai van de noordoostkust.

Nog op 21 juni onthult het New Yorkse kunstenaarscollectief YesYesNo samen met zijn stichter Zachary Lieberman een kunstinstallatie om en op Hadrian's Wall, de 'Romeinse muur' op de grens van Engeland en Schotland. Bezoekers kunnen op diverse plekken langs de 120 kilometer lange muur het kunstwerk bekijken en betreden. Uiteraard is een en ander ook op internet te zien.

Op 1 juli vindt in de zogeheten oil tanks van Tate Modern een festival plaats met performances, terwijl in Tate Modern zelf Tino Sehgal de gigantische Turbine Hall zal innemen met al even bijzondere performancekunst.(ER)