Direct naar artikelinhoud

MIVB ontslaat twee pestende vakbondsafgevaardigden

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB wil weten of er nog personeelsleden gepest werden en worden op de werkvloer. Aanleiding is de confrontatie met een 25-jarige arbeider die gepest werd door twee vakbondsafgevaardigden. De MIVB ontsloeg ze op staande voet.

Het laatste incident op de dienst rollend materiaal van de MIVB dateert van 26 januari. Die woensdag werd een 25-jarige onderhoudstechnicus door een collega in een afvalcontainer met roetfilters gekieperd. “Het wangedrag kwam aan het licht omdat de overste van het slachtoffer merkte dat de man zich opeens anders gedroeg op de werkvloer”, zegt An Van Hamme van de MIVB. De man zei dat hij letterlijk bij het vuilnis was gegooid door een collega, een afgevaardigde van de christelijke vakbond CCOD. De MIVB startte een onderzoek, waarbij meerdere getuigen de scène bevestigden. “Op 4 februari hebben we de betrokkene op staande voet ontslagen”, zegt Van Hamme. Maar tijdens dat onderzoek viel ook de naam van een ACOD-délégué. “Die bleek enkele maanden geleden hetzelfde slachtoffer te hebben aangepakt door een brandblusser op hem leeg te spuiten.” Ook dat bevestigen meerdere werknemers. Gevolg: ook deze werknemer werd ontslagen wegens een zware fout. “De MIVB tolereert geen enkele vorm van pestgedrag”, zegt Van Hamme. De ontslagen werknemers waren elk zo’n tien jaar in dienst bij de MIVB.

De vervoersmaatschappij diende intussen een klacht in bij het Brusselse arbeidsauditoraat. “Zo wil de MIVB nagaan welke eventuele strafrechtelijke verantwoordelijkheid de daders dragen. De MIVB vroeg ook de betrokkenen te beschermen”, zegt Van Hamme. De betrokken vakbonden reageren afwachtend. Alain Vonck (ACOD): “Als de feiten door het onderzoek van het arbeidsauditoraat worden bevestigd, kunnen we niet anders dan onze man uit de vakbond te zetten.” Toch wil Vonck niet vooruitlopen. “Ik heb de betrokken délégué intussen gesproken. Hij zegt dat de feiten verdraaid zijn, dat hij het allemaal niet zo heeft bedoeld. Ik hoor zeggen dat het slachtoffer een speelvogel is - ik zeg niet dat dat zo is. Maar tussen spelen en pesten: waar ligt de lijn?” Ook Luc Smekens van het CCOD verkiest de conclusies van het arbeidsauditoraat af te wachten alvorens een oordeel te vellen over zijn collega. “Het spijtige is dat mensen door dergelijke feiten vergeten dat de meeste vakbondsafgevaardigden elke dag zoeken naar oplossingen voor problemen van hun collega’s in plaats van ze te pesten.”

MIVB is niet van plan stappen te ondernemen tegen de getuigen die de pesterijen doodzwegen. “Pesten op het werk blijft iets delicaats. Het verklikken van collega’s is niet alleen moeilijk voor het slachtoffer, maar ook voor de getuigen.” De MIVB gaat nu na of er nog slachtoffers zijn, of eventueel nog meerdere pesters. “Voorlopig wijst niets in die richting.”

Eind vorig jaar zorgden zware pesterijen bij de kleefstoffenfabrikant MACtac in Zinnik voor ophef. Ook daar was een vakbondsafgevaardigde betrokken bij de feiten.

(BJM)