Direct naar artikelinhoud

Sjarapova en Kvitova spelen finale Wimbledon

Maria Sjarapova (WTA 6) tegen Petra Kvitova (WTA 8), dat belooft een finale met harde slagen en veel gekreun. De 21-jarige Tsjechische toonde haar goede vorm met een vlotte zege (6-1, 3-6, 6-2) op Victoria Azarenka (WTA 5), terwijl Sjarapova een matige overwinning (6-4, 6-3) boekte op wildcard Sabine Lisicki (WTA 62). Zeven jaar na haar eerste grandslamzege op de All England Club staat de 24-jarige Russische er weer.

Het is geen verrassing dat beide meisjes de eindstrijd bereikten op de All England Club. Kvitova is bezig aan een beresterk seizoen, terwijl Sjarapova met vier grandslamfinales over de meeste ervaring beschikte. Die gebruikte ze ook om de 21-jarige Duitse Sabine Lisicki af te houden in de halve finale.

"Ik ben erg blij met dat resultaat, ook al toonde ik dan niet mijn beste tennis vandaag", was Sjarapova eerlijk.

De Russische knoeide met haar opslag - dertien dubbele fouten! - en had zelfs moeite om de wedstrijd uit te maken tegen de mentaal leeggespeelde Lisicki. "En toch geeft het mij vertrouwen dat ik zo'n wedstrijd kan doen kantelen (Sjarapova stond 0-3 achter in de eerste set, red.) en haar sterke service nog enkele keren kan breken. Zeker ook omdat ik zelf niet bijster goed serveerde."

Sjarapova heeft in de finale opnieuw meer ervaring dan haar opponente, in 2004 won ze als 17-jarige immers al haar eerste grandslamtitel in Londen. "Ik weet nog dat ik zo opgewonden was. In de halve finale lag ik eigenlijk uit het toernooi, had ik mijn koffers al gepakt, maar kon ik het door een regenonderbreking toch nog omdraaien (2-6, 7-6, 6-1 tegen Lindsay Davenport). Het feit dat ik geen ervaring had, was dat jaar in de finale een voordeel voor mij, omdat ik niets te verliezen had. Ik wist wel dat ik in de finale tegen een hele goede grasspeelster moest, een voormalige kampioene (Serena Williams), maar dat kon me eigenlijk niet schelen."

Linkshandige

Misschien moet Petra Kvitova die gedachte maar in haar oren knopen. Zij is de eerste linkshandige in een grandslamfinale sinds Monica Seles op Roland Garros 1998, en de eerste Tsjechische in de Wimbledoneindstrijd sinds Jana Novotna in hetzelfde jaar.

"Het is ongelooflijk dat ik in de finale sta en dat misschien wel met mijn beste tennis", zei Kvitova, die ook al over Yanina Wickmayer liep in de vierde ronde. "Mijn service is duidelijk een voordeel op gras en ik ben ook niet bang om naar het net te gaan, omdat ik dat veel geoefend heb met mijn vader toen ik jong was."

Fan van Navratilova

Kvitova heeft als idool Martina Navratilova en die won negen keer Wimbledon; ze had een slechter voorbeeld kunnen kiezen. "Ik sprak net even met haar, het was fijn, ze wenste me succes. Ik weet niet of ze me advies zou kunnen geven voor de finale; ik ga er gewoon van trachten te genieten."

(fdw)