Direct naar artikelinhoud

Bel de clichépolitie

Mythes van de moderne mensheid, deel 807: de BBC levert alleen hoogstaande kwaliteit af. Als u in die mantra wil blijven geloven, kijk dan vooral niet naar The Interceptor.

Voor we beginnen te zeuren, eerst even dit: leve de in juli in België (en via het Play More-betaalpakket van Telenet) gelanceerde zender BBC First. Een kanaal waar alleen Brits drama van BBC-makelij te zien is, wie kan daar wat op tegen hebben? Onlangs viel er nog de uitstekende politieserie Happy Valley te noteren, bij dezen van harte aangeraden aan de netmanager van Canvas.

Máár: soms gaat het ook bij de BBC weleens mis. In The Interceptor speelt O.T. Fagbenle (klinkt als de naam van een robot uit een nog te draaien Terminator-sequel, maar het betreft wel degelijk een acteur van vlees en bloed) een Londense politieagent die gefrustreerd raakt omdat hij alleen maar klein grut kan oppakken en de echte klootzakken altijd buiten schot blijven. Enter de ietwat mysterieuze organisatie UNIT, ofte het Undercover Narcotics Intelligence Team, dat hem graag wil rekruteren om - we citeren de nogal gewichtige perstekst van BBC First - "de meest meedogenloze misdadigers uit de samenleving voor het gerecht te brengen".

Dat klinkt allemaal niet bijster origineel, en de man die het gedoe bedacht (Tony Saint, ook verantwoordelijk voor het door 2BE uitgezonden en hoogst vervelende Strike Back) slaagt er in de eerste aflevering niet in om uit de bodemloze put der politionele clichés te klimmen. Dat O.T. Fagbenle de uitstraling bezit van een paar rubberen laarzen helpt ook al niet, en hoewel de autoachtervolgingen zich aan de linkerkant van de weg afspelen, krijg je toch constant de indruk dat je naar een flauw afkooksel van Amerikaanse actieseries zit te kijken.

In het logo van BBC First staat het woord Unmissable. De afdeling consumentenzaken vraagt ons te melden dat deze kwalificatie niet op alles van toepassing is. Nee, ook niet bij de BBC.