Direct naar artikelinhoud

Filippijnse Abu Sayyaf-rebellen plegen bloedige aanslag

De moslimguerrillero's van Abu Sayyaf hebben de aanslag opgeëist die gisteren het leven kostte aan veertien mensen in het zuiden van de Filippijnen. Er vielen ook minstens zestig gewonden. De bloedige aanslag werd opgeëist door Abu Muslim al-Ghazi, de 'chef van speciale operaties', op het lokale radiostation Radio Mindanao Netwerk.

Zamboanga

Reuters

Verschillende ontploffingen deden zich voor in de stad General Santos op het eiland Basilan, 350 kilometer ten zuiden van Zamboanga. Abu Sayyaf ijvert voor een opsplitsing van het eiland en een onafhankelijke moslimentiteit. De krachtige bom was verstopt in een motortaxi, die geparkeerd stond voor de ingang van een winkelcentrum. Enkele minuten later ontploften in de stad nog meerdere springtuigen. Enkele uren voor de ontploffingen kwam een telefoontje bij de politie aan, maar die kon de aanslagen niet verhinderen.

Op het eiland Basilan wordt inmiddels een gemeenschappelijke antiterreuractie voorbereid van het Filippijnse leger en een duizendtal Amerikaanse militairen. Meer dan driehonderd VS-soldaten zijn zaterdagochtend op het eiland Basilan in het zuiden van de Filippijnen aangekomen. De militairen van de genie moeten gaan helpen bij de bestrijding van het terrorisme. Zij zullen wegen en landingsbanen voor vliegtuigen aanleggen.

De Filippijnse regering heeft met de komst van de militairen ingestemd. Meer dan zeshonderd Amerikaanse soldaten zijn al sinds eind januari in het Aziatische land. Ze trainen en helpen het nationale leger in de strijd tegen de islamitische opstandelingenbeweging Abu Sayyaf op Basilan. Die groepering wordt verdacht van nauwe banden met het terroristennetwerk Al-Qaeda van Osama bin Laden. Die zit volgens Washington achter de aanslagen van 11 september in New York en Washington. Abu Sayyaf houdt bovendien een Amerikaans echtpaar gegijzeld. In het noorden van de eilandengroep worden volgende week 2.700 Amerikaanse militairen gestationeerd. Zij gaan op het eiland Luzon samenwerken met het Filippijnse leger.