Direct naar artikelinhoud

Dury: 'Wij naïef en Anderlecht gedurfd?'

Hoe vindt Zulte Waregem zichzelf terug? Coach Francky Dury belicht voor de topper tegen Anderlecht drie pijnpunten van zijn Essevee en geeft een remedie.

Pijnpunt 1: Zulte slikt te veel tegengoals.Dury: "We verdedigen tien meter lager dan vorig jaar, waardoor er ruimte ontstaat. Kijk, in het moderne voetbal mag de afstand tussen verdediging en aanval niet groter zijn dan twintig meter - zo niet, kom je in de problemen. We moeten compacter spelen. Temeer omdat we over minder recuperatievermogen beschikken. Jongens als Meïté, Lerager, Lepoint en Leye veegden vroeger alles weg voor de defensie. Nu komt ze wél onder druk. Dat los je op door organisatie en communicatie, maar dat ligt óók aan de verdedigers zelf."

Pijnpunt 2: soms té aanvallend. "We gaan niet anders spelen tegen Anderlecht dan tegen Waasland-Beveren", zegt Dury. "Stel je voor dat ik plots met negen verdedigers start en met 1-0 verlies. (schudt het hoofd) Wat moet ik mijn jongens dan komend weekend vertellen? Nee, ik wil ze overtuigen van onze aanpak. Op het einde van het seizoen loont een aanvallende ingesteldheid steeds meer dan defensief voetbal. Trouwens: de media noemden ons na de match tegen Nice naïef, terwijl ze Anderlecht tegen PSG gedurfd noemden. (zucht) Nochtans speelden we dezelfde match."

Pijnpunt 3: manke communicatie. Dury: "De ene speler brengt al makkelijker zijn mening over dan de andere. We zitten momenteel in een verhaal met veel jonge mensen, die tijd nodig hebben om daarin te groeien. Vorig seizoen hadden we enkele ervaren open communicators. Leye, bijvoorbeeld, pakte de anderen mee in zijn spoor. Nu moet iemand als Doumbia die stappen nog zetten in zijn evolutie. Maar mijn spelers mogen niet bang zijn om iemand te corrigeren. Ach, ik geloof in mijn spelersgroep. We zitten misschien in een mindere periode, maar het is niet zo erg als iedereen het voorstelt."

Anderlecht-Zulte Waregem, vanavond om 20u30 live op Play Sports en Proximus TV