Direct naar artikelinhoud

De zoete wraak van Rutte

De zware uithaal van de Nederlandse premier Mark Rutte aan het adres van ons land leek het voorbije weekend uit het niets te komen. Maar zijn aanval over de dividendtaks was eigenlijk niets meer dan zoete wraak voor al die keren dat onze regeringsleiders hém geschoffeerd hadden.

Rutte krijgt in eigen land heel wat tegenwind omdat hij in 2019 de dividendbelasting wil afschaffen. Nu betalen bedrijven in Nederland nog 15 procent belastingen op het dividend dat ze uitkeren aan aandeelhouders. De afschaffing van die taks is volgens de oppositie gewoon een 'cadeau aan multinationals' en zou de Nederlandse schatkist elk jaar 1,4 miljard euro kosten.

Toen hij zijn plan om de dividendbelasting af te schaffen moest verdedigen, zei Rutte droogjes dat "hij België niet achterna wil". "België heeft nog maar één internationaal opererend bedrijf over: InBev. Verder niets meer", liet hij optekenen. "Als Nederland de belasting niet afschaft, gaat het België achterna. We zien in België wat er gebeurt als je de bakens niet op tijd verzet."

Wie laatst lacht

De sneer van onze goede buurman Rutte lijkt op het eerste zicht uit het niets te komen én ongegrond te zijn bovendien, maar een en ander zit toch iets subtieler in elkaar. "België heeft jarenlang kritiek gehad op het Nederlandse beleid", zegt econoom Geert Noels. "Toen Nederland een strikt bezuinigingsbeleid voerde met als doel de staat te ontvetten en het land concurrentiëler te maken, heeft vicepremier Kris Peeters (CD&V) zélf fel uitgehaald. 'Je moet niet snoeien in de tuin als het vriest', zei hij toen."

"Maar intussen heeft Nederland wel een begrotingsoverschot. De pensioenfondsen zijn er groter dan onze staatsschuld. Het land staat er heel goed voor en er is heel veel ruimte om beleid te voeren, ook om belastingen te laten dalen. Rutte kon niet ironischer terugslaan. Jarenlang heeft ons land kritiek gehad op onze noorderburen, maar Nederland heeft nooit een krimp gegeven. Rutte heeft België héél bewust gekozen. Hij heeft gedacht: 'Nu is het dé moment, terwijl ik toen niet moest reageren.' Wie laatst lacht, best lacht."

Toch eerder gelijk

Wraak is duidelijk een gerecht dat je best koud serveert. De uithaal van Peeters over het snoeien van de tuin dateert al van september vorig jaar. Al die tijd heeft Rutte gezwegen. "De Belgische politici die nu zo veel kritiek hebben op de uitspraken van de Nederlandse premier, zijn duidelijk vergeten dat ze jarenlang hetzelfde hebben gedaan", meent Noels.

Zowel premier Charles Michel (MR), minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) als vicepremier Kris Peeters stonden op hun achterste poten. Ze haastten zich ook nog eens om de uitspraken van Rutte als feitelijk onjuist te bestempelen: "De minister-president kent blijkbaar énkel AB Inbev en heeft nog nooit gehoord van Solvay, UCB, Bekaert, Umicore en vele anderen. Grote Belgische bedrijven met wereldfaam, elk in hun eigen domein."

Econoom Noels pareert meteen: "Rutte heeft niet 100 procent gelijk, maar op de schaal van gelijk-ongelijk heeft hij toch eerder gelijk. België heeft inderdaad veel minder grote bedrijven dan Nederland. AB Inbev is bovendien meer een Braziliaans dan een Belgisch bedrijf."