Direct naar artikelinhoud

Britse premier May verliest steun van 40 partijgenoten in parlement

Veertig Conservatieve Britse parlementsleden zijn bereid hun vertrouwen in Theresa May op te zeggen. Bovendien hebben de brexiteers Michael Gove en Boris Johnson de premier een memo geschreven waarin ze het brexit-beleid dicteren.

Met acht rebellen erbij is het nu mogelijk een leiderschapsverkiezing te ontketenen. De onthullingen, gepubliceerd in The Sunday Times, komen daags na de eis van Brussel dat de Britten binnen twee weken tientallen miljarden neertellen om te kunnen beginnen aan handelsbesprekingen.

Het afzetten van May kan leiden tot nieuwe verkiezingen - iets dat de rebellen niet zeggen te vrezen. Een socialistisch beleid onder leiding van Labours Jeremy Corbyn, wiens brexit-koers onduidelijk is, kan de Tory's de gelegenheid bieden zich te hergroeperen.

Eurogezinde Conservatieven vrezen dat May wordt gegijzeld door de brexiteers - een theorie waarvoor de brief van Gove en Johnson een nieuw bewijs vormt. De brexiteers vinden dat May niet moet toegeven aan de eisen van de EU, wat waarschijnlijk zal leiden tot een complete breuk. De afgelopen weken hebben de tegenstanders van de brexit hun strijd opgevoerd, in de hoop dat het Verenigd Koninkrijk zo dicht mogelijk bij de Europese Unie blijft of dat er een tweede referendum komt over de brexit-overeenkomst.

Zo hebben drie prominente eurogezinde politici een bezoek aan Brussel gebracht en heeft de architect van de EU-vertrekregeling, de Schotse diplomaat John Kerr, gezegd dat de Britse vertrekplannen niet onomkeerbaar zijn. Oud-premier Gordon Brown, die momenteel zijn memoires aan de man brengt, zei een tweede referendum niet uit te sluiten.