Direct naar artikelinhoud

Alleen EK-goud telt voor Lions

Vandaag begint in Londen het Europees kampioen-schap hockey. De Red Lions doen een gooi naar goud, de Panthers focussen alleen op de cruciale poulematch van morgen tegen Spanje.

Als nummer vier op de wereldranglijst is het voor de Red Lions een must om minstens de halve finale te halen. De groepsfase overleven wordt echter geen gezondheidswandeling: Duits-land is altijd een lastige tegenstrever en Ierland en Frankrijk dienden zich op de voorbije World League in Brasschaat aan als stugge teams.

Met morgen Duitsland op de affiche en zondag Frankrijk kunnen de Lions dit weekend meteen stevig aan de bak. "Dit wordt een zwaar toernooi", weet ook bondscoach Jeroen Delmee. "Van de acht teams die aan dit EK deelnemen, gaan er straks zes naar Rio."

Panthers tegen Spanje

In 2007 grepen de Lions brons op het EK in Manchester, twee jaar geleden werd het een zil-veren medaille. Het Belgische hockey hunkert naar die eerste grote hoofdprijs. "Daar gaan we ook voor, want we behoren al enige tijd tot het kransje top- landen", stelt Delmee.

Samen met de finale van de World League einde november in het Indische Raipur is dit EK een van de twee grote afspraken in de aanloop naar de Spelen.

In Londen moeten de Red Panthers, de Belgische vrouwenploeg, de teleurstelling van de gemiste olympische kwalificatie in Brasschaat wegspoelen. De wedstrijd van morgen tegen Spanje wordt bepalend voor het verloop van het toernooi. Bij verlies mag er meteen een kruis gemaakt worden over de halve finales.

De enige mogelijkheid om de Red Panthers alsnog in Rio te krijgen, is dit EK winnen. "Met toernooiwinst houden we geen rekening", zegt bondscoach Pascal Kina. " De Panthers zitten samen met wereldkampioen Nederland in de poule. Om de halve finale te halen, moet gewonnen worden tegen Spanje en Polen.