Direct naar artikelinhoud

Expo toont veelzijdigheid Dick Matena

Dick Matena - getekend leven, t.e.m. 27 september in Museum Meermanno in Den Haag.

Getekend leven heet de overzichtstentoonstelling in Museum Meermanno in Den Haag over het kameleontische oeuvre van Dick Matena (72). Als je door de vijf zalen langs zijn verbijsterend veelzijdige productie loopt, begrijp je die titel steeds beter: Matena heeft gewerkt als een bezetene en zijn gelaat is getekend door het decennialange beulen achter de tekentafel, koffie en peuken binnen handbereik.

In het museum ligt een foto van Matena als Pa Polletje, de geestelijke vader van stripfiguur Polletje Pluim die in 1967 in weekblad Prinses verscheen. Hij heeft een pony en een bril met zwaar montuur: een echte nerd. Hij had jaren in de Toonder Studio's gewerkt, maar maakte nu zijn eerste eigen strip, die hij schreef, tekende en inkleurde. Polletje Pluim maakte echter al snel plaats voor De Argonautjes in het razend populaire weekblad Pep. Matena wilde meer: realisme. Zijn kans kwam in 1977, toen hij sf-strip Virl ging tekenen voor Mickey's Maandblad. Hij ging in een strakkere stijl tekenen en zijn eigen handschrift begon vorm te krijgen.

De inhoud veranderde mee en werd volwassener. Matena kreeg aanbiedingen uit het buitenland. Alleskunner Matena, die in Nederland heeft getekend voor Tina en Donald Duck, publiceerde over de grenzen pittige porno.

Vanaf eind jaren tachtig tekent hij biografieën van kunstenaars als Edgar Allen Poe, Vincent van Gogh en Mozart, in zijn kenmerkende heldere lijn. Het is de opmaat voor zijn literaire tour de force: De avonden. Matena heeft de smaak te pakken en stort zich op andere klassiekers. Zijn donkerste boek is zonder twijfel Het dwaallicht naar Elsschot.