Direct naar artikelinhoud

Stropers doden neushoorn in dierentuin

In de Zoo de Thoiry, een dierenpark in de buurt van Parijs, hebben stropers een van de neushoorns vermoord. Vinny kreeg drie kogels in de kop. Daarna gingen de stropers met zijn hoorn aan de haal.

Het stropen van groot wild blijkt niet langer enkel een probleem van wildreservaten te zijn. In de nacht van maandag op dinsdag drongen een of meerdere stropers de Zoo de Thoiry binnen. Volgens de eerste berichten forceerden ze een poort aan de achterzijde van het dierenpark en drongen zo het dierenverblijf binnen waar drie neushoorns leven. Eén van de dieren werd met drie kogels neergeschoten en van zijn hoorn ontdaan.

De politie sluit niet uit dat de daders plannen hadden om ook de andere dieren te doden, maar daar zouden ze door tijdgebrek niet aan toe gekomen zijn.

Het is voor het eerst dat op Europees grondgebied een levende neushoorn wordt gestroopt. De hoorn van zo'n beest is op de zwarte markt zowat 30.000 à 40.000 euro waard. Vooral in Azië zijn de hoorns erg gewild omdat ze, in poedervorm dan wel, als afrodisiacum zouden werken.

Naar aanleiding van het incident deed Frans milieuminister Ségolène Royal ondertussen een oproep om de handel in ivoor en hoorns wereldwijd aan banden te leggen.