Direct naar artikelinhoud

'In België was het altijd mijn schuld'

Na een mislukte passage bij Norwich herleeft Vadis Odjidja in Polen bij landskampioen Legia Warschau. 'Op het veld kun je zien dat ik volwassener geworden ben.' Door zijn sterke prestaties trekken AA Gent en nog enkele buitenlandse clubs stevig aan zijn mouw.

We zijn in Benidorm, favoriet toevluchtsoord van duizenden Vlamingen op leeftijd aan de Costa Blanca. In de bar van het hotel ploft een oude bekende zich neer. Vadis Odjidja (27) ziet er vlijmscherp uit. Met trots draagt de Gentenaar de zwart-witte clubkleuren van de Poolse kampioen, die een Champions League-poule met Borussia Dortmund, Real Madrid en Sporting Lissabon doorworsteld heeft. Met dank aan Odjidja, uitgeroepen tot de beste speler van de eerste seizoenshelft in de Poolse competitie. Zijn weergaloze treffer tegen Real Madrid, die door de UEFA tot Champions League-doelpunt van de week verkozen werd, is de wereld rondgegaan.

"Onze club is ontzettend professioneel, vergelijkbaar met Club Brugge en Anderlecht. Heb je al onze stafleden hier al zien rondlopen in het hotel? Legia heeft een mooie historie en staat opnieuw waar de club hoort te staan: boven in het klassement en in de zestiende finales van de Europa League. Dat we overwinteren na een poule met Real, Dortmund en Sporting zegt veel over het niveau van de competitie. Ajax zal schrikken wanneer we in februari tegen hen spelen."

Je speelde een fantastische heenronde.

Odjidja: "Het begon nochtans stroef, want ik heb de voorbereiding gemist (de moeder van Odjidja overleed deze zomer, TTV). De ploeg draaide niet goed en daar is Besnik Hasi het slachtoffer van geworden. Legia is een grote club die enkel wil winnen. Als dat even niet lukt, is er meteen veel druk. Dat heeft tot het ontslag van Besnik geleid. Nadien hebben we elkaar nog gesproken en veel spelers hebben nog steeds contact, dus daar lag het alleszins niet aan.

"Uiteindelijk is de ploeg eind september, begin oktober beginnen draaien met een fantastische Champions League-campagne als gevolg. Voor mij was het een droom om eindelijk Champions League te spelen, want dat is niet voor iedereen weggelegd. Dat ik een groot aandeel in het succes had? Ik probeer de ploeg te laten voetballen en matchen te beslissen. Dat de fans mij heel hard appreciëren, is fantastisch. Tegen mooie clubs en in mooie stadions spelen is schitterend, maar punten pakken tegen de beste clubs in Europa is nog leuker. Na de moeilijke periode bij Norwich ben ik blij dat ik in Polen een prachtige tijd mag beleven."

Heb je Club gevolgd in de Champions League?

"Ik heb niets gezien van hun matchen, want we speelden op hetzelfde moment. Wel heb ik nog contact met enkele spelers, zoals Bolingoli en Dierckx. Ik kijk ook altijd naar hun resultaten."

Heb je nog contact met je coach Michel Preud'homme?

"Af en toe sturen we berichtjes om te zien hoe het gaat. Met Michel erbij waren we destijds wellicht sneller kampioen geworden met Club. Hij bepaalt veel en nu is het rustig in Brugge. In mijn tijd was het altijd rumoerig en waren er veel veranderingen. Ik was niet over alle trainers even tevreden, maar Preud'homme stak er in ieder geval ver bovenuit."

Hoe blik je terug op jouw periode bij Club?

"In eer en geweten: ik heb altijd mijn stinkende best gedaan om Club beter te maken. Ik kan mezelf weinig verwijten, ook al kreeg ik vaak de schuld dat het niet goed draaide binnen de club. Na onze wedstrijden ging ik geregeld stappen, maar noem mij eens vijf spelers die dat niet doen? Het was alsof ik de enige was die uitging na de match. 'Vadis heeft het weer bont gemaakt in de Overpoort (uitgaansbuurt in Gent, TTV)' en dat soort dingen. Je probeert je daar niets van aan te trekken, maar het is lastig wanneer alle voetbalfans in België bepaalde stemmen op televisie blindelings gaan volgen.

"Het was altijd de schuld van Odjidja, dat is het enige wat ik nog weet. C'est la vie. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind. Toen Club in mei kampioen speelde, was ik heel blij. Voor de spelers die ik ken, voor de trainer en voor de fans die zo hard naar de titel snakten."

Je was toch ook niet bepaald een modelprof bij Club?

"Natuurlijk niet. Ik was jong en heb dingen gezegd of gedaan waar ik spijt van heb. Ik heb fouten gemaakt, maar is dat dan zo erg? Dat is nu eenmaal het leven, we maken fouten. Vandaag ben ik zeker volwassener geworden, al is zoiets moeilijk te meten. Ik sta anders in het leven. Ik heb een goede vriendin, ben stabiel en blijf thuis. Mijn prestaties bij Legia zijn misschien wel de beste waardemeter voor het feit dat ik volwassener ben. Rondom onze club is het ook nooit rustig, maar daar houdt het publiek zich niet bezig met futiliteiten."

Heb je nog contact met je oude vrienden?

"Ik heb nog steeds mijn oude vrienden, dat is niet veranderd. Vincent Kompany, zijn broer Francois, Faris Haroun, Marvin Ogunjimi en nog veel te veel om op te noemen. Het is onze bende van vroeger. We bellen vaak en zien elkaar ook in de vakanties."

In tegenstelling tot sommigen van hen heb je wel de boot gemist. Geen Premier League, geen Rode Duivels.

"Goh, ik hoef mij met niemand te vergelijken. Iedereen heeft zijn parcours. Voor de ene is dat een makkelijk parcours, voor de andere een moeilijk. Ik ben van niets begonnen en nu ben ik voetballer van beroep en kan ik mijn toekomst plannen.

"Mensen moeten altijd oordelen zonder dat ze iemands situatie kennen. Kijk naar Anthony Vanden Borre. Dat hij stopt is spijtig, want iedereen kent zijn talenten. Maar hij heeft een beslissing genomen en zal daar een goede reden voor hebben. Axel Witsel, nog zo iemand. Hij heeft een keuze gemaakt en zal zeker niet de laatste zijn die naar China trekt. Er zijn spelers die vanuit een topploeg in de Premier League naar China gaan. Waarom zou hij dat dan niet mogen doen?"

Moet het beste voor jou nog komen? Er is voornamelijk interesse uit de Bundesliga.

"Dat hoop ik alvast. Kijk, ik train elke dag hard en dan zien we wel wat er gebeurt. Ik heb het uitstekend naar mijn zin bij Legia. Ik droom nog steeds van het allerhoogste, maar zolang ik elke week kan spelen bij een mooie club ben ik gelukkig. Naast Duitsland zijn er nog andere competities. Ik sluit niets uit, want ik had ook nooit gedacht dat ik in Polen zou spelen. Vergeet niet dat ik nog maar 27 jaar ben en dus nog flink wat jaren te gaan heb als voetballer."