Direct naar artikelinhoud

'Macron zet hackers en WikiLeaks zélf een hak'

Het heeft er alle schijn van dat het campagneteam van Emmanuel Macron heel slim én snel reageerde op de hack die vrijdagavond, vlak voor het verkiezingsweekend, aan het licht kwam.

Op WikiLeaks verscheen 9 gigabyte aan e-mails en documenten die afkomstig zouden zijn van Macrons campagneteam. Dat was ongetwijfeld een ultieme poging om Macrons kansen op de kiesoverwinning te torpederen. Maar, tussen al die data zat ook een massa 'fake data' die het campagneteam van Macron zelf aan de hackers had doorgespeeld. Of hoe Macron WikiLeaks op eigen terrein klopte en zo een Russische cyberaanval te slim af was.

Het was haast ontegensprekelijk een ultieme poging om Macrons tegenstander Marine Le Pen een zetje te geven. Zij genoot immers de steun van zowel Russisch president Vladimir Poetin als van Amerikaans president Donald Trump. Le Pen wil uit de Europese Unie en wil de NAVO afzwakken, Macron is een sterke voorstander van zowel de EU als de NAVO.

Toen het nieuws van de hack vrijdagavond werd bekendgemaakt, wees alles erop dat 'Fancy Bear' achter het lek zat. Dat is hetzelfde collectief Russische hackers dat vorig jaar ook probeerde de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden toen een reeks e-mails lekte waaruit onder meer bleek hoe Hillary Clinton haar tegenstander Bernie Sanders buitenspel had gezet. Ook toen belandde die info bij WikiLeaks, dat ze in één grote dump online zette.

Bij Macron hetzelfde scenario. Zijn team kwam zelf met het nieuws dat ze gehackt waren én dat een heleboel van de documenten die op de Amerikaanse site 4Chan verschenen en door WikiLeaks werden gerepost 'fake' waren. De media brachten die mededeling van Macrons campagneteam, maar niets meer. De Franse regering kwam overigens al snel met de waarschuwing dat media die het gelekte materiaal zouden verspreiden strafrechtelijk vervolgd zouden kunnen worden.