OPINIE. Is pure chocolade nu echt gezond?
Pure chocolade is goed ingeburgerd in onze dagelijkse ‘gezonde’ keuken en zou gezond zijn, of op z’n minst gezonder dan melkchocolade of de witte variant. Maar klopt dat ook? Of moeten we de gezonde bijdrage van donkere chocolade met een korrel zout nemen? Onze gastredacteur Laura Van den Broeck - auteur van het kookboek ‘Be fit, Be awesome’ - geeft haar mening.
‘Het klopt dat donkere chocolade, bestaande uit minstens 70% cacao, over flavanoïden (antioxidanten) beschikt. Deze antioxidanten zijn goed voor ons lichaam. Ze zouden het risico op hart- en vaatziekten verminderen en een gunstig effect hebben op de bloeddruk. Daarnaast bieden ze nog andere gezondheidsvoordelen zoals het onschadelijk maken van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels in ons lichaam.
Melk- en witte chocolade beschikken niet - of bijna niet - over deze antioxidanten. Witte chocolade wordt zelfs niet gemaakt van cacaopoeder, de bron van de gezonde antioxidanten, maar wel van cacaovet, suiker en melkpoeder. Een suiker- en vetbommetje dus! Melkchocolade staat voor mij amper hoger op de gezondheidsladder dan witte chocolade. Deze twee kan je dus beter vermijden.
Is pure chocolade dan gezond? Ja, maar - en er volgt een grote MAAR - de antioxidanten in de cacao kunnen niet tegen hitte. We kopen donkere chocolade vaak als een reep. Je moet weten dat deze repen een verhittingsproces hebben ondergaan en dat de cacao dus opgewarmd is geweest. Veel van de goede bestanddelen zijn tijdens dit proces verloren gegaan. In onze keuken gebruiken we donkere chocolade ook vaak nog eens in gebak of granola. Deze gerechten moeten nogmaals in de oven verwarmd worden. En dus, je hoort me al komen, verdwijnen er nogmaals een heel groot deel van de antioxidanten.
Je kan dus het best donkere chocolade in zijn meest pure vorm aankopen. Dit noemt men raw chocolate of rauwe chocolade. Deze variant bedraagt best minstens 80% cacao en koop je online of in speciaalzaken. Je eet ze ook het best puur als snack, in plaats van de lekkernij te verwerken in maaltijden die nog verhit moeten worden.
Toch wil ik nog zeggen dat ik van het principe ben dat je ook mag genieten en volgens het 80/20 principe mag leven. Af en toe eens wat donkere chocolade in je baksels verwerken kan absoluut geen kwaad. Ook ik doe dat in mijn keuken. Chocolade, ook de +70% cacaoversie, blijft een genotmiddel waar je best niet te veel van eet. Als je er met mate van smult, is chocolade niet ongezond. En zwarte chocolade verdient daarbij steeds mijn voorkeur.’
Wat zeg diëtiste Sanne Mouha over donkere chocolade met meer dan 70% cacao?
“In cacaomassa zitten flavonoïden”, legt Sanne Mouha uit. “Dat zijn antioxidanten die onder andere een gunstig effect kunnen hebben op je bloedcirculatie. Hoe puurder de chocolade, hoe meer cacaomassa en dus ook hoe meer flavonoïden. Nog een groot voordeel: door de pure, onverdoezelde smaak van fondantchocolade, zijn je smaakpapillen sneller verzadigd én ga je er minder van eten. Let wel op: in elk chocoladeproduct zitten ook suikers en vetten – en dus ook veel kilocalorieën. Als je meer dan 20 gram per dag eet, zijn de nadelen van chocolade eten groter dan de voordelen. En dat geldt dus ook voor pure chocolade, ook al is die door de flavonoïden gezonder. Eten met mate is dus de boodschap!”
‘Be fit, Be awesome’ verscheen begin april (Uitgeverij Vrijdag, € 22,50). Nog meer weten over de fitfluencer? Hier lees je al haar tips en tricks voor een gezonde levensstijl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“In je maag kan iets groeien zonder dat je er last van hebt.” Arts over ‘verraderlijke tumor’ die elk jaar 2.500 Belgen treft
-
Slechte punten of een mislukt huwelijk: steeds meer mensen organiseren een ‘faalfeest’. Dit zegt een expert
Een relatie die stuk loopt, slechte examenresultaten of die ene job niet krijgen: falen is een pijnlijk moment. Maar steeds vaker lijken studenten en volwassenen die ervaring te vieren met een schaamteloos ‘faalfeestje’. Is dat slim? Een klinisch psycholoog reageert. “Alleen maar feesten is nu ook niet de bedoeling.” -
PREMIUM
Geldt je doktersvoorschrift ook in Spanje? En mogen slaapmiddeltjes mee op het vliegtuig? Dit moet je weten over medicatie op reis
Van pijnstillers tot laxeermiddelen, zowat iedere Vlaming steekt wel een reisapotheek in zijn koffer. Maar zijn er ook geneesmiddelen die absoluut verboden zijn in andere landen? En vervoer je medicatie best in je gewone of handbagage? De Algemene Pharmaceutische Bond (APB) geeft advies zodat je in de paasvakantie helemaal voorbereid op reis kan vertrekken: “Voor sommige pijnstillers en ADHD-medicijnen heb je een medische verklaring nodig.” -
-
PREMIUM12
Mazelen en kinkhoest in opmars: wat is er aan de hand? “Het is een killervirus voor kinderen”
-
PREMIUMAD
Word je net zo fit als deze stervoetballer als je 's nachts je mond afplakt? Dit zeggen logopedist, longarts en tandarts
Sinds de Noorse stervoetballer Erling Haaland opbiechtte dat hij zich veel fitter en gezonder voelt door ’s nachts met mondtape te slapen, kruipen steeds meer mensen met dichtgeplakte mond onder de wol. Maar is mondtape wel zo gezond? Zijn er gevaren? Dit zeggen een logopedist, een tandarts en een longarts over de trend. “Mensen die door de mond ademen, zijn eigenlijk steeds een beetje aan het hyperventileren. En dat heeft consequenties.” -
Livios
Gebruik azijn nooit op beton of natuurstenen die kalk bevatten: zo ga je wél voor een brandschoon en schadevrij terras
Kan je terras nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is het reinigen geen overbodige luxe. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios ben jij helemaal klaar voor de heerlijke lentezon. -
PREMIUM
“Als je bij prostaatkanker de symptomen begint te merken, is het meestal veel te laat”: hoe kan je de ziekte toch herkennen?
-
PREMIUM
Bruce Springsteen annuleert optreden door maagzweer. Wat kan je doen om dit te voorkomen en behandelen?
-
PREMIUM
Waarom er steeds meer keizersnedes zijn. Arts: “Vroeger bleef je 3 dagen in bed, nu niet meer”
In België neemt het aantal keizersnedes al enkele jaren toe. We zitten bijna aan het dubbele van wat de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt. Maken artsen zich het liever makkelijk en willen vrouwen niet natuurlijk bevallen? Gynaecologe Monika Laubach (UZ Brussel) schetst de problemen rond keizersneden en lost verrassende inzichten. “Je loopt het risico om minder makkelijk opnieuw zwanger te raken.” -
Independer
Dit zijn de 5 populairste autokleuren en zo beïnvloedt de kleur van je wagen de prijs
Zwart, wit of grijs: het klinkt misschien wat eentonig, maar als je auto deze kleur heeft dan kun je rekenen op de nodige waardevastheid als je hem ooit wil verkopen. Daarnaast zijn er nog een paar andere elementen die de restwaarde van een voertuig bepalen. Independer.be maakt je wegwijs. -
“Ben ik die enige die het eng vindt dat onze vagina onze onderbroeken kan bleken?” Prof legt uit
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerLouis Bouduin
piet devlieger
Charlie 33
Marc Vlecken