Direct naar artikelinhoud

Zuhal Demir 'te loslippig' voor uitstap first lady's

Met haar loslippigheid over het nevenprogramma van de NAVO-top heeft Zuhal Demir (N-VA) het Witte Huis boos gemaakt. Daarom houdt premier Michel haar weg van Melania Trump en de andere first lady's.

Nadat de premier zijn staatssecretaris al op de vingers had getikt voor haar uithaal naar "moslimpartij" CD&V, is er met Demirs afhaken voor het nevenprogramma van de NAVO-top weer een incident tussen de twee. Dat vernam Het Laatste Nieuws uit diplomatieke bronnen.

"Demir heeft de regering-Michel voor schut gezet door te vertellen dat zij de partners van de leiders van de VS, Canada, Frankrijk en Turkije zou rondleiden in het Magritte Museum", klinkt het. Demir had gezegd "hoge hakken te kopen om Melania bij te benen". De veiligheidsdiensten van Trump en de andere staatshoofden waren zeer misnoegd over dit informatielek.

Daarop besliste Michel Demir van de lijst te schrappen, al blijft de officiële uitleg dat het niet de gewoonte is dat regeringsleden present zijn bij protocollaire nevenprogramma's van NAVO- en VN-conferenties. Maar dat klopt niet helemaal: in N-VA-kringen werd opgemerkt dat ex-staatssecretaris Courard ooit aanwezig was bij het bezoek van de vrouw van de Chinese president aan het Magritte Museum.

Het was CD&V-voorzitter Wouter Beke die in De Zondag vertelde dat Demir zichzelf had uitgenodigd. N-VA-vicepremier Jan Jambon stuurde bij in De Zevende Dag. "Zuhal gaat die dag naar de Special Olympics, haar programma zit vol." De first lady's zullen nu alleen rondgeleid worden door onze first lady Amelie Michel en de echtgenote van NAVO-baas Stoltenberg.