Direct naar artikelinhoud

Btw-verlaging geldt ook voor glijbaan op speelplaats

Het lagere btw-tarief voor scholenbouw wordt maximaal toegepast. Niet alleen klaslokalen, maar ook de aanpalende bibliotheek of kinderopvang kunnen goedkoop gebouwd en/of gerenoveerd worden. Net als de glijbaan op de speelplaats.

Het was een van de maatregelen uit het taxshift-akkoord afgelopen zomer: het btw-tarief voor scholenbouw zou van 21 naar 6 procent gebracht worden. Het moest zowel de bouwsector een duw in de rug geven als een boost geven aan de upgrade van de onderwijsinfrastructuur. Een cadeau voor Vlaanderen, dat volop aan het investeren is via het plan 'Scholen voor morgen'.

Nu blijkt dat het voordeeltarief maximaal zal worden toegepast. Dat blijkt uit een rondzendbrief van federaal minister voor Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). De gebouwen moeten hoofdzakelijk, maar niet uitsluitend voor onderwijs gebruikt worden. Zo komen niet alleen klaslokalen, maar ook refters, studiezalen of bibliotheken in aanmerking. Tegelijk vallen de gebouwen voor buitenschoolse kinderopvang aan en in de scholen onder de regeling. En zelfs de speeltuigen op de speelplaats genieten van het belastingvoordeel.

Vlaams Parlementslid en N-VA-onderwijsspecialist Koen Daniëls, die al vaak aandrong op deze maatregel, is uitermate tevreden. "Dit sluit aan bij onze visie op de multifunctionele school. Daarbij worden schoolgebouwen ook na de lestijden gebruikt voor andere activiteiten."

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) lanceerde het concept "de brede school" als een van de speerpunten van haar beleid. Het is een van de facetten waarmee steeds rekening gehouden wordt bij de bouw van nieuwe scholen. Kan de turnzaal ook door de basketclub gebruikt worden? Is er plaats voor een muziekschool in de lokalen? "Zo moet de school ook contactpunt zijn met de buurt en het verenigingsleven", volgt Daniëls dezelfde logica.

Er is één uitzondering: de gebouwen van de CLB's (centra voor leerlingenbegeleiding) kunnen nog niet genieten van het verlaagd tarief omdat er geen feitelijk onderricht gebeurt. Daniëls: "Minister Van Overtveldt werkt aan een initiatief om dit probleem op te lossen."

Het verlaagd tarief gaat in voor facturen vanaf 1 januari dit jaar.