OPINIE. Is pure chocolade nu echt gezond?
Pure chocolade is goed ingeburgerd in onze dagelijkse ‘gezonde’ keuken en zou gezond zijn, of op z’n minst gezonder dan melkchocolade of de witte variant. Maar klopt dat ook? Of moeten we de gezonde bijdrage van donkere chocolade met een korrel zout nemen? Onze gastredacteur Laura Van den Broeck - auteur van het kookboek ‘Be fit, Be awesome’ - geeft haar mening.
‘Het klopt dat donkere chocolade, bestaande uit minstens 70% cacao, over flavanoïden (antioxidanten) beschikt. Deze antioxidanten zijn goed voor ons lichaam. Ze zouden het risico op hart- en vaatziekten verminderen en een gunstig effect hebben op de bloeddruk. Daarnaast bieden ze nog andere gezondheidsvoordelen zoals het onschadelijk maken van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels in ons lichaam.
Melk- en witte chocolade beschikken niet - of bijna niet - over deze antioxidanten. Witte chocolade wordt zelfs niet gemaakt van cacaopoeder, de bron van de gezonde antioxidanten, maar wel van cacaovet, suiker en melkpoeder. Een suiker- en vetbommetje dus! Melkchocolade staat voor mij amper hoger op de gezondheidsladder dan witte chocolade. Deze twee kan je dus beter vermijden.
Is pure chocolade dan gezond? Ja, maar - en er volgt een grote MAAR - de antioxidanten in de cacao kunnen niet tegen hitte. We kopen donkere chocolade vaak als een reep. Je moet weten dat deze repen een verhittingsproces hebben ondergaan en dat de cacao dus opgewarmd is geweest. Veel van de goede bestanddelen zijn tijdens dit proces verloren gegaan. In onze keuken gebruiken we donkere chocolade ook vaak nog eens in gebak of granola. Deze gerechten moeten nogmaals in de oven verwarmd worden. En dus, je hoort me al komen, verdwijnen er nogmaals een heel groot deel van de antioxidanten.
Je kan dus het best donkere chocolade in zijn meest pure vorm aankopen. Dit noemt men raw chocolate of rauwe chocolade. Deze variant bedraagt best minstens 80% cacao en koop je online of in speciaalzaken. Je eet ze ook het best puur als snack, in plaats van de lekkernij te verwerken in maaltijden die nog verhit moeten worden.
Toch wil ik nog zeggen dat ik van het principe ben dat je ook mag genieten en volgens het 80/20 principe mag leven. Af en toe eens wat donkere chocolade in je baksels verwerken kan absoluut geen kwaad. Ook ik doe dat in mijn keuken. Chocolade, ook de +70% cacaoversie, blijft een genotmiddel waar je best niet te veel van eet. Als je er met mate van smult, is chocolade niet ongezond. En zwarte chocolade verdient daarbij steeds mijn voorkeur.’
Wat zeg diëtiste Sanne Mouha over donkere chocolade met meer dan 70% cacao?
“In cacaomassa zitten flavonoïden”, legt Sanne Mouha uit. “Dat zijn antioxidanten die onder andere een gunstig effect kunnen hebben op je bloedcirculatie. Hoe puurder de chocolade, hoe meer cacaomassa en dus ook hoe meer flavonoïden. Nog een groot voordeel: door de pure, onverdoezelde smaak van fondantchocolade, zijn je smaakpapillen sneller verzadigd én ga je er minder van eten. Let wel op: in elk chocoladeproduct zitten ook suikers en vetten – en dus ook veel kilocalorieën. Als je meer dan 20 gram per dag eet, zijn de nadelen van chocolade eten groter dan de voordelen. En dat geldt dus ook voor pure chocolade, ook al is die door de flavonoïden gezonder. Eten met mate is dus de boodschap!”
‘Be fit, Be awesome’ verscheen begin april (Uitgeverij Vrijdag, € 22,50). Nog meer weten over de fitfluencer? Hier lees je al haar tips en tricks voor een gezonde levensstijl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
PREMIUM
“De helft minder drinken, levert meer dan de helft winst op voor je gezondheid”: met dit stappenplan lukt het nog ook
Na de feesten is een ideaal moment om je relatie met alcohol te bekijken. Een maand lang alle alcohol afzweren met Dry January is een optie, of je kiest voor een gematigd plan met Damp January: een periode minder drinken. Werkt dat even goed? Voor professor Geert Dom (Universiteit Antwerpen) is het duidelijk: “Minder drinken is altijd winst voor je gezondheid.” In een 4-stappenplan legt de prof uit hoe je de stap zet én het ook volhoudt. -
PREMIUM
Michiel viel 40 kilo af zonder naar de fitness te gaan: “Dankzij 5 simpele aanpassingen die ik makkelijk kon volhouden”
Wanneer zijn vrouw sterft, gaat bij de obese Michiel Soullié (40) de knop om. Vijf simpele ‘regels’ voor elke dag legt hij zichzelf in fases op, in plaats van te focussen op hardcore sporten of diëten. En zo verliest hij op verrassend korte tijd 40 kilo. “Op een gegeven moment stagneerde mijn gewichtsverlies. Dan voerde ik de volgende regel in en ging het afvallen weer makkelijker.” -
-
PREMIUM
Dit doet stress met je hart. Cardioloog wijst op alarmsignalen: “Bij 1 op de 3 hartinfarcten speelt emotionele stress een sleutelrol”
-
2
“Ze hebben dubbel zoveel kans op een melanoom”: studie koppelt blootstelling PFAS aan hogere kans op kanker bij vrouwen
Vrouwen die zijn blootgesteld aan bepaalde soorten PFAS lijken een verhoogde kans te hebben op eierstokkanker en andere soorten kanker, waaronder een verdubbeling van de kans op een melanoom. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek naar de niet-afbreekbare chemische stoffen. -
PREMIUMAD
Word je net zo fit als deze stervoetballer als je 's nachts je mond afplakt? Dit zeggen logopedist, longarts en tandarts
Sinds de Noorse stervoetballer Erling Haaland opbiechtte dat hij zich veel fitter en gezonder voelt door ’s nachts met mondtape te slapen, kruipen steeds meer mensen met dichtgeplakte mond onder de wol. Maar is mondtape wel zo gezond? Zijn er gevaren? Dit zeggen een logopedist, een tandarts en een longarts over de trend. “Mensen die door de mond ademen, zijn eigenlijk steeds een beetje aan het hyperventileren. En dat heeft consequenties.” -
PREMIUM
Jolan uit ‘Kamp Waes’ heeft scoliose, net als 3 op de 100 jongeren. Arts: “Het is belangrijk om op tijd in te grijpen”
-
PREMIUMMijn lijf mijn leven
“‘Mama, ga jij dood?’, vroeg mijn 5-jarige dochter plots”: Laurence vocht 13 jaar lang tegen eetstoornis
-
PREMIUM
“Neurofibromatose is weinig gekend, maar niet zo zeldzaam”: wat is deze huidziekte en kan je er iets aan doen?
Het begint met sproetachtige vlekjes en eindigt met gezwellen op de huid: neurofibromatose. Het is een (huid)aandoening die bovendien ook een psychologische impact heeft. “Patiënten worden vaak nagekeken”, weet dr. Eric Legius (UZ Leuven). Wie krijgt de ziekte en kan je er iets aan doen? De expert legt het uit. -
PREMIUM
Jeuk of pijn aan één kant van je lichaam? Misschien is het zona: zo bestrijd je de huiduitslag
Jaarlijks krijgen 3 tot 7 mensen op de 1.000 af te rekenen met zona of gordelroos. Hoe herken je de pijnlijke huiduitslag en is het gevaarlijk? “Sommige patiënten kunnen weken tot maanden na de opstoot van zona nog hevige pijnklachten ervaren”, weet professor Reinhart Speeckaert. Hij vertelt hoe je de huiduitslag krijgt en kan behandelen: “Kleef vooral geen pleisters op de blaasjes.” -
vtwonen
Hoeveel op tien scoor jij? Dit zijn de vaakst vergeten zaken tijdens het schoonmaken
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerLouis Bouduin
piet devlieger
Charlie 33
Marc Vlecken