Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Ochtendnieuws gemist? Met deze 10 punten bent u weer mee

Nieuwe meubels en een strakke witte gietvloer rechts, versleten bureaus en oude tegels links: de rectoren van de Vlaamse universiteiten luiden de alarmbel.Beeld Illias Teirlinck

De Vlaamse rectoren luiden de noodklok, Benjamin Netanyahu koerst af op een verkiezingszege, en er rukt een nieuw soort trol op: de patenttrol. Dit moet u weten voor u gaat eten.

In het nieuws

1. Labo half gerenoveerd, want het geld was op: Vlaamse rectoren luiden noodklok

De vijf Vlaamse universiteiten vragen de komende Vlaamse regering om fors meer te investeren in hun gebouwen. Vandaag krijgen ze daar jaarlijks 31 miljoen euro voor, maar ze vragen 110 miljoen. Het geldgebrek leidt tot merkwaardige mankementen. Het meest frappante voorbeeld aan de UGent: een labo met nieuwe meubels en een strakke witte vloer aan de ene kant, en versleten bureaus en oude tegels aan de andere. Geld voor een volledige renovatie was er niet.

Lees ook de opinie van de Vlaamse rectoren: ‘Investeer in onze universitaire infrastructuur’.

2. Netanyahu koerst af op verkiezingszege

Na een nek-aan-nekrace tussen de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu en de gelegenheidsformatie Blauw-Wit, lijkt de verkiezingsstrijd in Israël in het voordeel van de zittende premier uit te vallen. Beide partijen veroverden 35 zetels in het parlement, maar Likud heeft samen met andere rechtse partijen een coalitiemeerderheid.

Netanyahu en zijn vrouw Sarah na afloop van zijn overwinningsspeech.Beeld EPA

3. Weyts begraaft kilometerheffing

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) lijkt de slimme kilometerheffing voor personenwagens, waar hij zelf jarenlang voor pleitte, helemaal te begraven. Volgens de N-VA-minister is er geen “draagvlak” meer voor de maatregel en is de bevolking “bang gemaakt”.

Met het schrappen van de kilometerheffing geeft de Vlaamse regering een mooi cadeau aan de oppositie, schrijft Ann De Boeck in het standpunt. ‘Het rekeningrijden was misschien geen populaire maatregel geweest. Maar na de mislukte boskaart, het niet definitief afkloppen van de betonstop en de dalende tevredenheid over De Lijn had de Vlaamse regering tenminste wel kunnen zeggen dat ze iets concreets had gedaan om het fileprobleem te proberen oplossen, wat bovendien niet slecht was voor het klimaat.’

4. Kortfilm: Oostende in verandering

Echte Oostendenaars zeggen ‘Opex’ tegen de Vuurtorenwijk. Maar de oude vissersbuurt verkleurt, verarmt, terwijl dure appartementsblokken nieuwe inwoners aantrekken. Met een kortfilm leggen buurtbewoners hun wijk in verandering vast. “Het gaat hier allemaal naar de kloten.”

Jef en Zozan (sluier) op de set.Beeld Eric de Mildt

5. EU staat voor keuze: uitstel van brexit of chaos

De leiders van de EU moeten vandaag beslissen of de Britten opnieuw uitstel krijgen voor hun vertrek uit de Unie. Onderdrukken zij hun frustraties en geven zij toe aan premier May, die voorstelt het Britse vertrek uit de EU opnieuw uit te stellen? Of verlangen zij zo sterk naar het einde van deze driejarige lijdensweg dat ze het risico nemen van een no-dealbrexit, met alle mogelijk ontwrichtende gevolgen van dien?

6. Geen ernstige sporen naar ‘Rechtvaardige rechters’

85 jaar na de diefstal van de Rechtvaardige rechters uit de Gentse Sint-Baafskathedraal zijn er vandaag geen ernstige sporen naar het verdwenen paneel van het Lam Gods. De folklore rond de diefstal blijft leven in Gent, maar het gerecht beschouwt recente theorieën van amateurspeurders meer en meer als vergezocht en ongeloofwaardig. De laatst gelanceerde piste, die het paneel in een waterput in de buurt van de kathedraal situeert, lijkt in dat rijtje te passen.

7. Hoe patenttrollen bedrijven rollen

Internettrollen vallen gebruikers op sociale media lastig met berichten die emotie uitlokken, vaak met desinformatie. Patenttrollen zijn even vervelend, maar een pak kostelijker. Het zijn bedrijven die patenten opkopen zonder enige ambitie om ook een product op de markt te brengen. Liever contacteren ze bedrijven die wel bepaalde activiteiten hebben, met de melding dat er een patent op staat. Vervolgens dreigen ze met een rechtszaak die hun activiteiten kan stilleggen. De patenttrollen komen aangespoeld uit de VS, en België is niet immuun.  

Bij de koffie

1. Europese werknemer zou liefst korter werken, maar maakt juist overuren

Het Verenigd Koninkrijk is kampioen overwerken van Europa. Dat blijkt uit een enquête naar arbeidsomstandigheden in acht Europese landen uitgevoerd in opdracht van personeelsadministratiebedrijf ADP. Het onderzoek wijst op een opvallende paradox: overal in Europa verlangen werknemers naar meer vrije tijd, maar in de praktijk wint de werkdruk het vaak van de eigen behoeften.

2. VR-brillen belachelijk? Vroeg of laat hebben we er allemaal één

Virtualrealitybrillen zijn nog altijd ontzettend duur en dat is een probleem: er zijn immers nog steeds niet zoveel redenen om daar je geld aan uit te geven. De fabrikanten lijken van de tegenvallende interesse alvast niet wakker te liggen: die blijven gewoon stevig investeren.

3. Is Shell plots een groene ridder?

Shell pompt wereldwijd 300 miljoen in natuurprojecten om de CO2-uitstoot te compenseren. Alleen: hoe geloofwaardig is het als oliebedrijven opeens groene projecten gaan steunen?

Bij de koffie
Beeld REUTERS