Direct naar artikelinhoud

Hertmans 'meest prominente schrijver' 2014

De Vlaamse auteur Stefan Hertmans prijkt bovenaan de EDITIO Top-35, een jaarlijkse ranglijst van de 'meest gelezen, meest geprezen' auteurs van het voorafgaande jaar. Hertmans dankt zijn uitverkiezing als 'meest prominente schrijver' aan het succes van zijn WO I-roman Oorlog en terpentijn, waarvoor hij in november de AKO Literatuurprijs ontving. Voor de ranglijst worden boekverkoop, aantal vertalingen en inbreng in het literaire discours meegerekend. Ilja Leonard Pfeijffer en Michel van Egmond vervolledigen de top 3.

Grunberg wilde stoppen met schrijven

Arnon Grunberg heeft begin februari, kort nadat zijn moeder en 'muze' op 87-jarige leeftijd was overleden, getwijfeld of hij zou doorgaan met schrijven. "Ik heb mezelf afgevraagd of ik wel verder zou gaan. Toen ik twintig was had ik een moeizame relatie met mijn moeder. Toen ze in 2010 ziek werd, ben ik anders naar haar gaan kijken", aldus de schrijver in een interview met Nu.nl. "Verliefd klinkt pathetisch, maar het werd makkelijker veel van haar te houden. (...) Het mooie van mijn moeder was, dat ze me het gevoel gaf precies goed te zijn."

Turkse schrijver Yasar Kemal (92) overleden

Dit weekend overleed de Turks-Koerdische schrijver Yasar Kemal op 92-jarige leeftijd, na een verblijf van enkele weken in het ziekenhuis. Kemal werd herhaaldelijk gesignaleerd als kandidaat voor de Nobelprijs en gold als een pleitbezorger voor meer democratisering en rechten voor de Koerden in Turkije. Hij schreef een twintigtal romans, talrijke korte verhalen en publiceerde ook interviews met straatkinderen.