Direct naar artikelinhoud

Smaakt een linzenlap hetzelfde als een veggieschnitzel?

Mag je een vegetarische schnitzel wel een schnitzel noemen? Een groeiende groep vleeseters vindt van niet. Zij willen af van de 'verwarrende' namen voor vleesvervangers.

Het internet maakt zich vrolijk over Nederlandse en Duitse politici die vallen over vleesnamen die aan vegetarische en veganistische producten worden gegeven. Denk aan vegaschnitzel en -gehakt. "Geen juiste weergave van de werkelijkheid", stellen de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt en de Nederlandse Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders. Ze pleiten voor beter passende namen, à la linzenlap en gebakken erwt. De misleidende etiketten moeten volgens hen verboden worden. Of dat realistisch is, valt nog af te wachten.

Afgaand op de reacties van enkele twitteraars (#schnitzelgate), lijkt de kans klein. Daar vragen ze zich af hoe het zit met het aanvalsplan tegen dropveters, slavinken, vleestomaten en oliebollen. Want in al die producten zitten ook geen veters, sla, vlees en olie.

"Het is een rare discussie", vinden ze in ons land, bij EVA vzw (Ethisch Vegetarisch Alternatief). Daar zien ze het probleem niet. Ze krijgen vragen noch klachten van mensen die misleid of verward zijn door bonenburgers en veggie merguezworstjes. "Op de verpakkingen van de vleesvervangers staat altijd duidelijk aangegeven dat ze uit plantaardige producten staan. Ze liggen ook in een apart schap", stelt Nena Baeyens.

Drempelverlagend

De link met vlees vindt Baeyens logisch. "Stel je voor dat vegetarisch gehakt alleen nog maar als sojakorrels verkocht mag worden. Dan weet toch niemand hoe dat smaakt?"

Volgens haar werken herkenbare namen drempelverlagend. "Heel wat mensen zijn hierdoor sneller geneigd om een vegetarisch alternatief te proberen. Het is niet voor niets dat het assortiment is de laatste jaren enorm is uitgebreid. Dat zal de vleesindustrie zorgen baren."

Voor een verbod wordt bij ons niet gepleit, stelt Boerenbond-woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe. Toch ziet ook zij de verwijzingen naar vlees liever niet op vegetarische pakjes. "Het is verwarrend. Waarom wil iemand die vlees afzweert per se een product dat dezelfde smaak, textuur en vorm heeft? Wil zo iemand ook niet liever weten dat hij bonen of noten eet?"