Obama: "De zon is gewoon opgekomen"

Een goed halfuur na de speech van Hillary Clinton heeft ook de huidige Amerikaanse president, Barack Obama, een verklaring geven over de resultaten van de verkiezingen. Hij deed dat in de tuin van het Witte Huis is Washington D.C. Obama belooft samen te werken met Donald Trump. "Want wij willen allemaal wat het beste is voor dit land. Wij zijn in de eerste plaats Amerikanen, en geen democraten of republikeinen."

"De zon is opgekomen. Niemand heeft een lange nacht gehad. Ik heb Donald Trump uitgenodigd om morgen naar het Witte Huis te komen, voor een vreedzame overdracht van de macht", begon Obama zijn speech. "Het is geen geheim dat ik en de president-elect nogal wat verschillen hebben. Maar er waren ook grote verschillen tussen mij een George W. Bush."

"Ik heb ook Hillary Clinton gesproken. Ik ben trots op haar. Veel Amerikanen zijn trots op haar. Haar nominatie was historisch. Ik ben er zeker van dat zij en Bill Clinton groots werk zullen blijven doen, hier en elders ter wereld", zei Obama. "Wij willen allemaal wat het beste is voor dit land. Wij zijn in de eerste plaats Amerikanen, en geen democraten of republikeinen. Dat hoorde ik ook Donald Trump vanmorgen zeggen. En daar was ik blij om. Ik hoop dat hij die ingesteldheid vasthoudt tijdens deze transitie."

"Niet altijd inspirerend"

"Het was een lange en zware campagne. Maar dat hoort bij democratie', zei Obama. "Die is vaak hard, soms luid, en niet altijd inspirerend. Maar voor jonge mensen, die voor het eerst aan politiek doen, en misschien verongelijkt zijn, zij moeten moedig blijven. Vechten voor wat juist is, is het altijd waard. Soms verlies je een verkiezing. De geschiedenis van dit land is geen rechte lijn.

We zigzaggen wel vaker: sommigen denken dan dat we vooruit gaan, anderen dat we achteruit gaan. Zo werkt politiek nu eenmaal vaak. We doen onze uiterste best om mensen ervan te overtuigen dat wij gelijk hebben. Als we verliezen, likken we onze wonden en proberen we volgende keer wat harder."

Emotionele Clinton: "Glazen plafond misschien sneller doorbroken dan we nu denken"

© AP

© AP

© AP

© AP

© AP

© AP

1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Hillary Clinton heeft woensdagavond het Amerikaanse volk toegesproken na haar onverwachte nederlaag in de presidentsverkiezingen. Hillary verbleef sinds het einde van de stembusgang in een hotel in New York. Haar speech gaf ze in het New Yorker hotel in Manhattan iets verderop. Dat deed ze met heel wat vertraging én emotie.

De speech was eerst om 9.30 uur (15.30 uur Belgische tijd) aangekondigd, maar werd een uur uitgesteld. Hillary werd pas rond 16.45 uur naar buiten geleid met een witte kap over het hoofd getrokken. Ook haar dochter Chelsea werd buiten aan het hotel gezien, en vergezelde haar tijdens de pijnlijke rit.

Om 17.34 kwam running mate Tim Kaine als eerste het podium op. "Ik was zo trots geweest om haar als eerste vrouwelijke president te zien", zei hij met tranen in de ogen en een krop in de keel. "Over Hillary moet niemand zich afvragen of ze de uitkomst van de verkiezingen zal aanvaarden. Ik wil haar bedanken omdat ze ons mee op dit avontuur heeft genomen."

Hij citeerde ook William Falkner: "Ze hebben ons afgemaakt, maar we houden stand." Waarmee hij applaus en een lach in de zaal kon losmaken.

Hillary feliciteert Trump niet, integendeel

En dan betrad Hillary eindelijk het podium. Opvallend, in haar speech kwamen geen felicitaties voor Donald Trump, wel hier en daar nog enkele kritische verwijzingen naar de verkozen president.

Onder luid gejuich ging ze voor de microfoon staan, terwijl onder andere haar echtgenoot Bill en dochter Chelsea achter haar plaatsnamen. "Dankjewel allemaal", begon ze zichtbaar emotioneel. "Deze nacht heb ik Donald Trump bedankt. Ik hoop dat hij een succesvolle president zal zijn voor alle Amerikanen."

"Het is niet de uitkomst waarop we hadden gehoopt. Het spijt met dat het niet gelukt is. Maar ik ben trots en dankbaar om de campagne die we samen hebben gevoerd. Het was een van de mooiste periodes uit mijn leven."

"Ik weet hoe teleurgesteld jullie zijn, want ik ben het ook. Dit zal een lange tijd pijnlijk zijn."

Laatste uithalen naar Trump

"Onze campagne ging nooit om één persoon, of één campagne", leek ze toch nog een laatste keer uit te halen naar haar rivaal. "We hebben gezien dat ons land meer verdeeld is dan we dachten."

"Alle Amerikanen moeten hun dromen kunnen realiseren. Amerika is groot genoeg voor iedereen, van elk ras. Voor mannen en vrouwen, voor holebi's en transgenders."

Clinton zei ook dat het resultaat van de verkiezingen moet worden aanvaard. "Donald Trump zal onze president zijn. We zijn hem een open geest en een kans te leiden schuldig."

Tedere woorden voor Bill en Chelsea

Ze sloot af door iedereen te bedanken die haar had gesteund. Als eerste running mate Tim Kaine: "Het stelt me gerust dat je onze democratie zal blijven dienen in Virginia."

"Aan Barack en Michelle Obama: ons land is jullie veel dankbaarheid verschuldigd. We danken jullie voor jullie stijlvolle leiderschap."

"Aan Bill en Chelsea: mijn liefde voor jullie betekent meer dan ik ooit kan zeggen. Jullie vergezelden me door het hele land, en pepten me op wanneer ik dat nodig had."

"Het is het waard"

Ze richtte zich ook tot de jongeren. "Ik heb mijn hele leven gevochten voor waar ik in geloofde. Dat heeft me succes gebracht, maar ik heb ook pijnlijke momenten gekend. Jullie zullen ook successen en nederlagen kennen. Maar stop nooit met geloven dat het waard is om te vechten voor waar je in gelooft. Ik weet dat het dat waard is."

"Aan alle vrouwen die hun geloof in deze campagne gesteld: niet heeft me ooit trotser gemaakt dan jullie kampioen te mogen zijn. Dat laatste glazen plafond hebben we niet kunnen breken. Maar op een dag zal iemand dat doen. En misschien wel sneller dan we nu kunnen denken."

"Aan alle jonge meisjes die dit zien. Vergeet nooit dat jullie sterk, slim en getalenteerd zijn. Jullie verdienen alle mogelijke kansen."

Ze sloot af met haar liefde voor Amerika. "Ik ben elke dag dankbaar om Amerikaan te mogen zijn. Als we samenwerken ligt het beste nog op ons te wachten. Mag God jullie zegenen en mag God de Verenigde Staten zegenen."

Herbekijk de volledige speech:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER