Direct naar artikelinhoud

Trump schakelt 'roofkapitalisten' uit Wall Street in

Wall Street mag Main Street gaan opkalefateren. Met een rijke zakenbankier en een steenrijke durfkapitalist plaatst Donald Trump twee mannen aan het roer van de Amerikaanse economie wier beroepsgroep hij tijdens zijn campagne nog afschilderde als bron van alle kwaad.

De beoogde minister van Financiën is Steve Mnuchin (53), die jarenlang partner was bij Goldman Sachs, een hedgefonds leidde, in films investeerde en het afgelopen half jaar de financiën van Trumps campagne beheerde. Mnuchin zal nu onder meer belastingverlagingen gaan doorvoeren. Minister van Handel wordt miljardair Wilbur Ross (78), die de afgelopen decennia bedrijven opkocht, reorganiseerde en verkocht. Hij mag straks handelsverdragen gaan heronderhandelen, maar krijgt ook een rol bij deregulering en lastenverlichting voor bedrijven.

"Steve Mnuchin is een financier, bankier en zakenman van wereldklasse", verklaarde Trump gisteren. Ross noemde hij "een van de grootste onderhandelaars" die hij ooit had ontmoet.

De voorgenomen benoemingen passen niet bij Trumps campagneretoriek, toen Goldman Sachs vaak als machtig instituut achter de schermen werd gepresenteerd. Alumni van de bank waren al minister van Financiën onder Clinton en Bush. Clinton werd voortdurend aangevallen op haar betaalde speeches voor "de internationale banken die in het geheim de vernietiging van Amerika plannen". En in zijn afsluitende advertentie toonde Trump Lloyd Blankfein, de bestuursvoorzitter van Goldman Sachs, als symbool van de elite die "de werkende klasse heeft beroofd, ons land heeft gestript en aan de touwtjes trekt in Washington".

Over hedgefondsen en zogeheten "roofkapitalisten" zei hij tijdens de campagne dat "die lui wegkomen met moord".

Passen bij onderliggend programma

Maar gisteren sprak Trump andere woorden. Mnuchin, die heeft geprofiteerd van de financiële crisis door een Californische bank met slechtlopende hypotheekleningen op te kopen, mensen uit hun huizen te zetten en de bank daarna te verkopen, kreeg daarvoor van Trump de complimenten. "Hij kocht de bank IndyMac voor 1,6 miljard dollar en runde die zeer professioneel en verkocht hem voor 3,4 miljard plus dividenduitkeringen. Dat is het soort mensen dat ik in mijn regering wil."

Hoewel tegengesteld aan zijn campagneretoriek, passen de benoemingen wel degelijk bij Trumps onderliggende programma, waarin hij grootscheepse belastingverlagingen en lastenverlichting voor bedrijven aankondigde.

De vraag is nu hoe de Trump-stemmers die juist wel voor de retoriek zijn gevallen, de komende maanden op Trumps benoemingen en politiek gaan reageren. Op de website Breitbart, een hangplek voor Trump-stemmers, waren de meningen over de benoemingen niet positief. "Deze man ziet eruit als een Wall Street/Hollywood-speler', zei iemand over Mnuchin. "Ik ben heel, heel teleurgesteld met deze keuze."

Steve Mnuchin is in alle opzichten onderdeel van de door de witte onderklasse verafschuwde elite. Hij werd geboren in New York, als zoon van een Goldman Sachs-handelaar, studeerde aan Yale, ging zelf ook bij Goldman Sachs werken, vertrok met enkele tientallen miljoenen op de bank, werd hedgefondsmanager en belandde in Hollywood, waar hij in films begon te investeren.

Wilbur Ross, ook wel de 'koning van de faillissementen' genoemd, werd geboren in de rijke buitenring van New York. Via Yale en Harvard belandde hij bij Rothschild-bank. Ross richtte zich vervolgens vooral op de Rust Belt met zijn wegkwijnende kolen en staal. Hij kocht en verkocht onder meer LTV, een staalmaker in Ohio, waaraan hij miljoenen overhield. De arbeiders werden ontslagen en via detacheringsbureaus teruggehaald tegen een minimumloon van 9 dollar. Deze zomer zei een oud-werknemer dat zijn pensioen door de operatie van 1.201 naar 288 dollar per maand was gegaan. "Iedereen verdiende geld aan die deals, behalve wij." Hij stemde op Trump, omdat die 'de dingen zou gaan veranderen'.