Direct naar artikelinhoud

'Eindelijk dat vast contract'

'Ik tekende elke week een nieuw contract, elf maanden lang.' Sven Claes (26) heeft sinds kort een vaste job bij kledingketen JBC. Daarmee is een einde gekomen aan een onzeker bestaan. 'Eindelijk kan ik naar de toekomst kijken.'

"Ik heb twee diploma's, maar zelfs voor de lopende band willen ze me niet." Met een zekere wanhoop getuigde Sven Claes (26) een jaar geleden in deze krant over zijn vruchteloze zoektocht naar een job. Vandaag is de Lommelaar optimistisch. "Ik ben tevreden met mijn job als e-commercewebmaster bij JBC. Toen ze mij vorige maand een vast contract aanboden, heb ik geen seconde getwijfeld."

De verlossing kwam er na een moeilijke periode. "Een week na ons interview vorig jaar kon ik aan de slag bij de webshop van Makro in Wommelgem. Dat was niet de ideale baan: gedemotiveerde collega's, lang onderweg, geen kansen om door te groeien. Maar ik moest anders rondkomen met een werkloosheidsuitkering van amper 300 euro per maand. Dan heb je weinig keuze. Als Limburger is het sowieso niet evident om een job in eigen streek te vinden. Elke week tekende ik dus een nieuw contract. En elke week hoopte ik dus dat ik kon blijven."

Geen toeval

Maar de onzekerheid werd Sven te veel. "Drie maanden, zes maanden, negen maanden... Je zou denken dat een bedrijf op den duur weet welk vlees het in de kuip heeft, maar Makro weigerde me een vast contract te geven. Onder het mom van de economische crisis. Ik was zeker niet de enige. Sommige collega's werkten al twee jaar op interimbasis. Zij namen altijd gratis verlof. Wettelijk gezien is het verboden om zo lang met weekcontracten te werken, maar blijkbaar bestaan er achterpoortjes in de wet."

Dat verklaart waarom Sven meteen zijn kans greep toen dit jaar een positie vrijkwam bij JBC in Houthalen. "Op maandag heb ik mijn vertrek gemeld bij Makro, op woensdag was ik weg." Banners aanpassen, bestellingen nakijken, foutmeldingen controleren: de voormalige webmaster van tweedeklasser Lommel United heeft gevonden wat hij wil. "De jonge collega's en afterwork parties zijn mooi meegenomen", zegt hij. Op 7 april 2015 tekende Sven zijn vast contract. "Daardoor kan ik eindelijk naar de toekomst kijken. Ik kan naar de bank stappen voor een lening, iets kopen en verhuizen."

Volgens Sven is die positieve wending geen toeval. Hij ziet het ook in zijn Limburgse vriendenkring, waarin het voorbije jaar veel nieuwe jobs werden gevierd. "Helaas blijven zij ook lang op interimarbeid steken. Misschien komt dat door de afschaffing van de proefperiode door de vorige regering?" De huidige regering moet volgens Sven ook nog veel stappen zetten, zeker in de sector van de e-commerce.

"Hier in Limburg komen veel Nederlandse koeriersdiensten hun graantje meepikken. En ja, ik geloof best dat de regering jobs zal creëren in de e-commerce. Maar hopelijk zijn dat niet allemaal minderwaardige nachtjobs voor laaggeschoolden."