Direct naar artikelinhoud

'Pats. Je wereld stort plots in'

De teleurstelling van zijn gemiste Ronde en Parijs-Roubaix is nog niet doorgespoeld. Wéér een jaar wachten. Toch kijkt Greg Van Avermaet (30) nog vooruit naar het vervolg van dit seizoen. 'Het BK, de Tour, de Spelen: er ligt nog zoveel moois in het verschiet.'

De revalidatie verloopt goed, vertelt Greg Van Avermaet op de presentatie van Power, een feelgoodboek van zijn zus Claudia over yoga en veel meer. "Ik ben opnieuw aan het fietsen. 'Eigenlijk kun je niets verkeerds meer doen', zei dokter Toon Claes al snel na de operatie. 'Jij voelt jezelf het best aan. Als je wilt fietsen, fiets dan maar.' De eerste drie, vier dagen was er geen sprake van. Platte rust, geen goesting, volledig van de kaart. Vrijdag ging het voor het eerst een beetje beter. Ik kreeg weer wat fut. 's Anderendaags zat ik in het zadel."

Razendsnel, al bij al.

Greg Van Avermaet: "Ja, ik voel me er goed bij. Veel beter dan in mijn zetel. Ik heb me laten overhalen door mijn maats van De Parelvissers (Van Avermaets trainingskliekje, met onder meer ook Preben Van Hecke en Oliver Naesen, JDK). Zij hebben me zot gemaakt. Zaterdagochtend stuurden ze me een ontbijtmand. Even later stonden ze aan de deur. 'Hé Greg, ga je niet mee?' Vooruit, dan maar."

Voel je dan geen pijn meer?

"Alleen mijn pols baart me nog zorgen. Die kan voorlopig geen druk verdragen, waardoor ik hem zachter op mijn stuur leg en ik automatisch schuiner op mijn fiets zit. Ik hoop dat dat probleem zich snel oplost.

"Ik fiets, op een rustig tempo, zonder extreme belasting. Uit het zadel komen, kracht zetten en sprinten is er bijvoorbeeld nog niet bij. Elk putje, elk bultje voel ik. Ik luister naar mijn lichaam en probeer in conditie te blijven. (lacht) Dat gaat gepaard met de nodige koffiestops. Het lijkt banaal, maar op dit moment geeft het me een enorme voldoening."

Neem ons nog een keer mee naar zondag 3 april, de Ronde van Vlaanderen.

"De koers liep perfect. Ik voelde me supergoed en zou zeker meedoen voor de zege. Pats, daar lag ik plots. 'Je sleutelbeen is over', meldde de wedstrijddokter. Tja, dan stort je wereld in. In die paar seconden is alles voorbij. Waarna het tot je doordringt dat wéér een kans vervlogen is."

Heb je naar Parijs-Roubaix gekeken?

"De laatste 50 kilometer. Wat een prachtkoers, kregen we. Ik heb echt zitten meeleven met Tom en Sep."

Heb je al zicht op een comeback?

"Ik herbegin in de Ronde van Californië, in mei. Jammer genoeg neemt BMC dit jaar niet deel aan de Ronde van België. Ze willen me wat intomen, denk ik, om me zo fris mogelijk aan de start van de Tour te krijgen."

Is de Tour jouw volgende grote doel?

"Ja. Daarna is er de olympische wegrit in Rio, op een parcours dat misschien net iets te zwaar uitvalt voor mij. Toch hoop ik erbij te zijn en zo hoog mogelijk te scoren. Normaal is ook het WK altijd een van mijn objectieven. Maar nu, in Qatar, is het afwachten welk soort race we krijgen."

Waar ligt jouw sportieve toekomst?

"Bij BMC, hoop ik. Dat blijft mijn eerste keuze. Maar ik ben natuurlijk niet blind voor andere aanbiedingen. Ik ben een renner die presteert van februari tot oktober, mijn handelsmerk. En de resultaten zijn er nu ook. Logisch dus, dat er belangstelling is en dat er momenteel gesprekken lopen. Voor de Tour wil ik er uit zijn."