Direct naar artikelinhoud

Club Brugge implodeert

Na de tweede opeenvolgende nederlaag, en ditmaal vier doelpunten geslikt, worden de twijfels rond Club groter. Als Anderlecht vanavond wint op Gent is paars-wit de nieuwe leider.

Veertien op achttien uit de resterende zes matchen en je komt nog altijd aan 20 op 30. The bright side of life. Alleen, het moet geloofwaardig blijven. Gisteravond bij de rust al 3-0 in het krijt staan, dat leg je niet uit met een telraam. Club heeft een probleem. Na vier speeldagen in Play-off 1 is hun onbezorgdheid weg, hun aura, hun favorietenrol. De situatie is niet hopeloos, maar toch zorgwekkend: 14 op 18 is een pak, hoor.

Michel Preud'homme had nochtans een plan, gisteren. Twee centrumspitsen in plaats van een, om de strijd aan te gaan met die twee beren achterin bij Genk, Dewaest en Kabasele. Van Wesley kun je nog zeggen dat hij woog op de defensie - weliswaar meer als worstelaar dan als voetballer - maar Vossen woog te licht. Aan zijn kwaliteiten wordt niet getwijfeld - hij weet het doel staan - maar hoe Vossen omspringt met een bal, dat is vaak o zo dramatisch.

Het was ook geen toeval dat Preud'homme Vanaken iets voorbij het uur naar de kant haalde. Hij blijft een goede voetballer, maar een ploeg op de schouders nemen, zoals Defour of Kums kunnen, daar is hij nog niet rijp voor. Als de rest van je middenveld bestaat uit soldaten als Vormer en Simons, dan heb je als ploeg niet veel meer om de tegenstander pijn te doen. Enkel nog de grilligheid van types als Izquierdo en Gedoz, bij jammerlijke afwezigheid van Refaelov.

Bepalende spelers moeten opstaan

Achterin was het gisteravond huilen met de pet op: Meunier stampte voor de ogen van de bondscoach het leer in eigen doel. Preud'homme weet al veel langer dat hij Club de titel niet kan bezorgen op basis van talent. Vandaar zijn ommezwaai naar grinta, passie en intensiteit. Dat kun je niet volhouden. Bepalende spelers moeten nú opstaan, 'Rafa' moet worden opgelapt en desnoods spelen op één been, of blauw-zwart riskeert wéér naast de hoofdprijs te grijpen. Club moét zaterdag winnen van Zulte Waregem. De blauw-zwarte fans namen afscheid van de Cristal Arena met een massale ovatie en ode aan Michel Preud'homme. Die mensen kennen voetbal. Aan hem lag het niet.

Intussen doet in Play-off 1 een ploeg mee die lekker in een flow zit. Racing Genk pakt 9 op 12. Ze dromen stiekem van de titel, maar dat kan enkel als zowel Club, Anderlecht als AA Gent in elkaar storten. Maar voorlopig verdienen ze alle lof voor het beste voetbal in Play-off 1.