Direct naar artikelinhoud

'Beste uitvinding sinds gloeilamp'

Op de klimaattop in Peru reiken de VN twaalf prijzen uit aan de meest beloftevolle groene technologie- bedrijven. Onder hen het Belgische EcoNation, dat lichtkoepels maakt. 'Een lichtend voorbeeld', aldus de VN. Oprichter Maarten Michielssens wordt wel vervolgd voor hacking.

EcoNation maakt lichtkoepels waarmee je flink bespaart op energie, omdat ze kunstlicht door daglicht vervangen. In de koepels zit een spiegel die zich via een sensor naar het optimale lichtpunt richt en het daglicht opvangt. Dat wordt naar binnen gereflecteerd, gefilterd en versterkt in een lichtschacht, waarna het in het gebouw wordt verspreid. Een zonnepaneeltje zorgt ervoor dat de spiegels meedraaien met de zon, zonder aansluiting op het elektriciteitsnet.

Resultaat: tien uur per dag kan het kunstlicht uit en brengt de koepel aangenaam daglicht binnen. Niet alleen een pak CO2, maar ook kosten worden bespaard. Onder meer Lidl, BioPlanet, Total, Samsonite en Umicore gebruiken de technologie, die in vijftien landen wordt ingezet. De ecologische voetafdruk is meer dan zes keer lager dan die van traditionele dakraamverlichting.

Onfrisse verhalen

EcoNation, opgericht in 2009, verzamelde eerder al prijzen en kon deze maand ook een door de EU opgerichte prestigieuze European Business Award for the Environment in Lyon opstrijken. Maar het podium op mogen op de klimaattop is helemaal een eer. Veel bedrijven willen het groene keurmerk van de VN binnenhalen, maar weinigen slagen daarin.

De VN lauweren EcoNation specifiek voor Finance for Climate Friendly Investment, omdat het bedrijf een financieel model ontwikkelde waarbij het zelf investeert in gegarandeerde energiebesparingen voor zijn klanten. Dat model steunt dus niet op subsidies.

"EcoNation verlicht de energierekening met een toepassing die niet alleen technisch maar ook ecologisch superieur is", aldus de jury. De koepels zijn nog volgens de experts niet toevallig omschreven als 'de beste uitvinding sinds de gloeilamp'.

Eerder dit jaar is het bedrijf op het Wereld Economisch Forum uitgeroepen tot Technology Pioneer 2014 en op economische missies van voormalig premier Elio Di Rupo (PS), ex-Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en prinses Astrid stond EcoNation in de schijnwerpers met nieuwe contracten.

Dat zeer mooie parcours biedt een tegengewicht voor eerdere imagoproblemen. Over het bedrijf deden onfrisse verhalen de ronde die in schril contrast staan met de behaalde prijzen.

Zo kondigde het parket van Gent begin dit jaar aan dat het oprichter Maarten Michielssens vervolgt voor hacking. De ex-journalist moest eind 2008 Het Laatste Nieuws verlaten na artikels over doping bij de wielerploeg van Patrick Lefevere.

Michielssens is een van de verdachten die volgens het parket de mailboxen van toplui van De Persgroep hebben gehackt.

Ruim een jaar geleden eiste Michielssens dan weer 500.000 euro schadevergoeding van Knack, dat een artikel publiceerde over EcoNation onder de titel 'Succes met licht en lucht verkopen'. Daarin wordt gesuggereerd dat Michielssens de patenten op de lichtkoepeltechnologie onrechtmatig overhevelde van Jean-Marie Dedecker naar zichzelf. "Leugens", reageerde Michielssens.

Op het internationale toneel speelt dat gerommel niet mee. Ondertussen is Marc De Groote CEO van het greentechwonder.