Direct naar artikelinhoud

Omstreden Francken bezoekt Congo-expo

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zal vandaag de expo Notre Congo/Ons Congo bezoeken in het Brusselse BELvue museum. Opvallend aangezien Francken zich ooit negatief uitte over Congolese immigranten.

De tentoonstelling over de Belgische koloniale propaganda wil bijdragen tot een beter begrip van de kolonisatie en Congo en ons collectief onbewuste beeld bijstellen. Francken kwam onlangs in opspraak door een oude Facebook-post waarin hij twijfels uitte over de "economische meerwaarde" van immigranten uit Marokko, Congo en Algerije. "Hij zal de expo alleen met een kabinetsmedewerker bezoeken", bevestigt zijn woordvoerster. Zij ontkent daarmee ook het gerucht dat Francken er een mediatiek nummertje van zou maken.

Enkele Europese parlementsleden, onder wie Bart Staes (Groen), hadden Francken eerder al via een open brief uitgenodigd om samen met hen de tentoonstelling te bezoeken. Francken kon niet komen omdat hij in het parlement moest zijn. Volgens de parlementsleden is het tijd voor een meer diepgaand debat. "Dit latente racisme ten aanzien van Congolezen is direct gelieerd met het koloniale verleden en dus is het belangrijk dat die mythes worden ontmanteld via geschiedkundig onderzoek", zegt Bart Staes.