Direct naar artikelinhoud

Izquierdo trekt Club over de streep

Je zou het vermoeden aan de magere 2-1 tegen Waasland-Beveren, maar neen, Club Brugge speelde niet slecht. Het miste een half dozijn kansen en kende achterin één moment van onoplettendheid waardoor bijna paniek ontstond. Izquierdo kwam net op tijd te hulp geschoten.

Met het oog op de kraker van zondag in de Ghelamco Arena schudde Michel Preud'homme eens duchtig in de zak. Cools, Vossen en Refaelov op de bank, Poulain warm in de zetel, een basisplaats voor Palacios, Wesley, Immers en De Bock.

Club duwde Waasland-Beveren meteen met de rug tegen de muur, die al snel omviel. Izquierdo trapte op doelman Goblet, Wesley duwde de rebound tegen de paal, waarna Immers op de juiste plek stond om in te duwen (1-0). Dat heet zijn grootste kwaliteit te zijn: staan waar je moet staan - je schiet er een eind mee op in het leven.

Een staartploeg die zo vroeg op achterstand komt bij een topclub gaat ofwel buigen ofwel barsten. Het water stond Waasland-Beveren aan de mond, maar verzuipen deed het niet. Nu ja, dat had vooral te maken met de onmondigheid van de Club-spelers. Het tempo was oké, het samenspel niet onaardig, maar in de zone van de waarheid bleef met name Wesley zwaar onder de maat. Hij miste kansen die een efficiënte spits altijd verzilvert. Wesley is geen killer, hij mist rust en overzicht aan de bal. Een nog heel ruwe diamant.

Het publiek liet het dan nog niet aan zijn hart komen. 'So here's to you, Mathew Ryan, Bruges loves you more then you will know', was de passende leuze om hun ex-doelman te bedanken voor zijn loyauteit en niet in te gaan op het aanbod van Anderlecht.

De rust op deze kouwelijke avond werd zo rond het uur bruut verstoord. Een moedig Waasland-Beveren was zowaar eens aan de overkant geraakt. Tot eenieders verbazing torende Gano boven iedereen uit en devieerde de bal in de verste hoek {1-1). Kijk eens aan.

Hulplijn uit Colombia

Wat nu? Het zal wel nooit de bedoeling zijn geweest van Preud'homme om zo snel Vossen van de bank te moeten halen. Terwijl Goblet in de weg bleef liggen van elke Brugse doelrijpe kans tikte de klok voort en groeide de paniek. Toen een mogelijke strafschop op Vanaken niet werd gefloten, was de Olympia-vlakte de wanhoop nabij.

Iemand een hulplijn? José Izquierdo. Tot minuut 75 was hij niet eens zo dominant. Hij sjokte een beetje, af en toe een versnelling die de adem afsneed bij iedereen in de tribunes, maar op een avond als deze zou een klasbak als Izquierdo zijn trainer veel sneller gemoedsrust moeten bezorgen.

Tien minuten voor het einde kreeg hij de bal aangespeeld in zijn favoriete linkerhoek, hij draaide de turbo aan, zette enkele verdedigers in de ijzige wind en knalde het leer toen in het kleinste gaatje van het doel, tussen de paal en het been van Goblet (2-1). Waasland-Beveren was eraan voor de moeite. Preud'homme bracht nog Refaelov in, om zo nog zuiniger te zijn met het balverlies. Vijf minuten voor affluiten werd de matchwinnaar een applausvervanging gegund.

Club Brugge heeft tussen Luik en Gent zichzelf gisteren in moeilijkheden gewerkt. Niet genoeg efficiënt voorin, staan slapen op die ene kans voor Gano. Maar Preud'homme zal het liever zo zien. Op een andere dag gaan die ballen er wel vlotjes in. Het spel, daar vooralsnog weinig mis mee. Club trekt als leider naar de Ghelamco Arena.