Direct naar artikelinhoud

Opmars Sanders verontrust Hillary

De Democratische voorverkiezingen in Iowa (1 februari) en New Hampshire (9 februari) naderen. Het campagneteam van Hillary Clinton wordt zenuwachtig over de opmars van haar rivaal Bernie Sanders.

Volgens de laatste opiniepeiling van de Des Moines Register en Bloomberg is Sanders zijn rivale in Iowa genaderd tot 2 procent. Een maand geleden was dat nog 9 procent. In New Hampshire, traditioneel een sociaal-liberale staat, heeft hij zelfs een voorsprong van 4 procent.

Illustratief voor de zenuwachtigheid over Sanders zijn de vele campagneboodschappen van het Clinton-kamp die haar kiezers vragen om zeker op te dagen voor de voorverkiezingen. Ook Clintons dochter Chelsea en echtgenoot Bill gooiden zich in de strijd.

"Voor Hillary is de ultieme nachtmerrie een herhaling van wat er in 2008 in Iowa gebeurde", zegt Amerika-kenner Bart Kerremans. Haar kandidatuur kreeg toen al een beslissende knauw door een vernederend verlies van huidig president Barack Obama.

Dat de voormalige first lady, senator en gewezen buitenlandminister in de hawkeye state nog eens in het stof bijt, acht Kerremans niet ondenkbeeldig. "In Iowa weegt de linkervleugel van de partij door. We merken een groter enthousiasme bij de campagnevrijwilligers van Sanders dan Hillary, die er vooral moet steunen op klassieke vakbondsmiddens en establishmentstructuren."