Direct naar artikelinhoud

Nieuwe impasse tussen IMF en Griekenland

Er blijven grote meningsverschillen bestaan tussen geldschieter IMF en Griekenland over de hervormingen die het land nodig heeft. 'We staan ver van een akkoord.'

De delegatie van het IMF heeft de onderhandelingstafel verlaten. Het sprankeltje hoop dat de kloof tussen de Griekse onderhandelaars en de schuldeisers (Europese Commissie, ECB en IMF) stilaan gedicht zou worden, blijkt ijdel. De drie dringen erop aan dat Griekenland orde op zaken stelt, structurele hervormingen doorvoert en de begroting de komende jaren onder controle krijgt, in ruil voor nieuwe financiële steun. Maar de opgelegde voorwaarden betekenen dat de Griekse regering haar verkiezingsbeloftes moet breken.

"De Griekse autoriteiten moeten zich realistischer tonen om snel tot een akkoord te komen over de verdere financiering van het land, dat op de rand van het faillissement staat." Dat verklaarde de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, in de marge van de top van de Europese Unie en de Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen in Brussel. Tusk had een gesprek met de Griekse premier Alexis Tsipras, die van de top gebruikmaakte om heel wat bilaterale contacten te hebben met andere Europese leiders.

In de Belgische Kamer ontstond gisteren heibel over een uitspraak van premier Charles Michel. Die had gezegd dat 'de speeltijd voorbij' is voor Tsipras. Een "schandalige" en "schokkende" uitlating, vonden sp.a, PS en PVDA.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt verdedigde Michel en benadrukte dat de premier doelde op de opeenvolgende Griekse regeringen die hebben nagelaten de nodige hervormingen door te voeren en zei de premier te steunen.