Direct naar artikelinhoud

Deze parlementen beslissen over nieuwe noodsteun

Of Griekenland mag onderhandelen over nieuwe noodsteun hangt ook nog af van enkele parlementen uit de eurozone.

Duitsland

De Bundestag komt morgenochtend in een bijzondere zitting bijeen om te beslissen of er een beroep mag worden gedaan op de Duitse bijdrage aan het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), waaruit de komende drie jaar 86 miljard euro steun naar Athene zou vloeien. Omdat bijna een kwart van het ESM-fonds uit financiering van Duits belastingsgeld bestaat is er veel tegenstand, vooral binnen de CDU van bondskanselier Merkel en zusterpartij CSU. "De Grieken zeiden neen tegen hervormingen, daarom zeg ik neen tegen nieuwe kredieten", zei Mark Hauptmann (CDU).

Tegenstemmende conservatieven voelen zich gesterkt door CDU-minister van Financiën Wolfgang Schäuble, die herhaalde dat volgens hem "een (tijdelijke) grexit een betere optie was geweest."

Toch is Merkel zeker van een meerderheid dankzij steun van coalitiepartij SPD, en de groenen in de oppositie. Wel kan haar politiek leiderschap ernstige averij oplopen als de interne tegenstand te groot wordt. Volgens Bild zouden tot 50 van de 311 CDU/CSU-leden rebelleren, veel meer dan de 29 leden die in februari tegen de tweede kredietlijn stemden.

Finland

Deze week wordt gestemd in een parlementaire commissie. Een meerderheid is onzeker. Minister van Buitenlandse zaken Timo Soini, leider van de nationalistische partij Ware Finnen, dreigt de coalitie te doen vallen als Finland steun goedkeurt. Als alleen Finland tegenstemt, kan de Commissie een noodprocedure opstarten. Daarbij volstaat de goedkeuring van 85 procent van het bestuur.

Nederland

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de steun. Formeel kan het kabinet er op eigen houtje toe besluiten, in de praktijk is dat ondenkbaar zonder steun van de Kamer. Vooralsnog zeggen alleen PvdA en D66 ja. De liberale VVD van premier Mark Rutte - nodig voor een meerderheid - wacht de uitleg van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) af.

Letland

Premier Laimdota Straujuma zegt dat ze het "zeer moeilijk zal hebben om het parlement te overtuigen."

Estland

Het parlement stemt vandaag. Een commissie gaf al groen licht, maar bij de plenaire stemming worden in de grote regeringscoalitie problemen verwacht. Estland is voor een harde besparingslijn.

Frankrijk

President François Hollande kreeg gisteren in de Assemblée een grote meerderheid achter zich om het plan goed te keuren.

België

Een stemming is niet vereist in de andere eurolanden, dus ook niet in België.

Slowakije

De regering van premier Robert Fico gaat over tot een stemming in de parlementaire commissie EU-zaken.

Spanje

Premier Mariano Rajoy vraagt zijn halfrond om een symbolische goedkeuring van het plan.