Direct naar artikelinhoud

Vietnamezen rouwen om heilige schildpad

In Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, is vrijdag Cu Rua gestorven, letterlijk vertaald: overgrootvader schildpad. De bevolking treurt, want het dier had een mythische status.

De schildpad zou een natuurlijke dood gestorven zijn in het Hoan Kiem-meer. Het verdriet bij de Vietnamezen is groot, niet het minst omdat ze geloven dat de dood een slecht voorteken is, met een congres van de Communistische Partij in aantocht, waarop de nieuwe leiders voor de komende vijf jaar verkozen worden.

De schildpad behoort in Vietnam tot een lijstje van vier mythische dieren, samen met de draak, de fenix en de eenhoorn. Terwijl de andere drie dieren fictief zijn, bekijkt de bevolking de schildpad als de verbinding tussen de echte en de spirituele wereld. Daarnaast werd aangenomen dat Cu Rua de belichaming was van de legende van de schildpad van het meer. In de vijftiende eeuw zou een strijder een zwaard geleend hebben van een drakenkoning om de Chinese bezetter te verdrijven. Na de strijd zou de held dat zwaard afgegeven hebben aan een grote schildpad die aan de oppervakte van het Hoan Kiem-meer dreef: de pas overleden Cu Rua.

Ook biologen treuren. Cu Rua was een Yangtze-weekschildpad, een zoetwaterschildpad die met uitsterven bedreigd is. Na de dood van Cu Rua zijn er nog drie dieren over.