Direct naar artikelinhoud

Kim Clijsters: 'Ik kan Elke niet afmaken'

Bijna had België zijn variant op het succesverhaal van de Williams-zussen, alleen tennist Elke Clijsters maar half zo goed als haar zus Kim. Vanavond in Antwerpen dubbelen ze voor het eerst samen. En als Elke haar enkelspel tegen Arantxa Parra wint, staat ze woensdag oog in oog met haar grote zus. Best vervelend, vindt Kim Clijsters. 'Ik zou niet blij zijn als ik van haar win.'

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Bart Fieremans

Kim (20) en Elke Clijsters (19 jaar) verschillen slechts een goed jaar in leeftijd en als kind droomden ze samen van een grote tenniscarrière. Pittig detail: toen ze zowat elf en twaalf jaar oud waren, meenden heel wat kenners dat Elke meer talent had en dat ze het verder zou schoppen dan grote zus Kim. Maar vergissen is menselijk.

Kim Clijsters heeft ondertussen haast alles gewonnen wat er te winnen valt (behalve een grandslamtoernooi in het enkelspel) en staat nummer twee van de wereld. Elke mag op enkele aardige resultaten als junior in het dubbel terugblikken (o.a. twee grandslamtitels) maar als prof blijft de doorbraak uit. Ze blijft hangen op een plaats tussen de top-400 en -500, en mist de gedrevenheid van haar zus. De wildcards voor grote toernooien die Elke Clijsters kreeg dankzij de bekendheid van haar zus, kon ze sportief niet uitbuiten.

Via wildcards is ze ook steeds van de partij op de Diamond Games. De voorbije twee jaar verloor ze telkens droogjes van Patty Schnyder. Mogelijk heeft ze vanmiddag meer kans tegen Arantxa Parra (WTA 65). Winst van Elke zou een dubbele primeur betekenen: haar eerste winst in het WTA-circuit zou in de achtste finale meteen goed zijn voor een partij tegen grote zus Kim.

Vanavond beleven de Diamond Games al een andere primeur: Kim en Elke Clijsters dubbelen voor het eerst samen in het WTA-circuit. En daar maken ze zich beiden zenuwachtig over, zei Kim Clijsters. Het is dan ook al zeven jaar geleden - in de Cup Carl Gantois, een jeugdtoernooi - dat ze samen gespeeld hebben, schat Kim Clijsters. Gisteren hebben ze samen getraind. Kim zegt daarbij niet de eerste viool te willen spelen. "We overleggen hoe we het aanpakken. Het is niet aan mij om haar te commanderen. Ze is oud genoeg om te weten wat ze moet doen."

Nog specialer is het als de Clijsters-zussen tegen elkaar zouden uitkomen. De Williams-zussen weten wat dat betekent en vonden het niet altijd prettig, zeker niet toen de buitenwereld hen ervan verdacht de duels onder elkaar te 'regelen'. Ook de Belgische broers Olivier en Christophe Rochus hebben geen goede herinneringen aan hun onderlinge duels. In Wimbledon 2002 schakelde Olivier zijn broer in de eerste ronde uit. Na de match staarden ze beiden mistroostig voor zich uit. Olivier: "Tegen mijn broer spelen is het moeilijkste wat er is. Ik voel geen plezier bij mijn zege. Bij de loting was het toernooi al om zeep."

Ook Kim Clijsters weet niet goed wat ze moet verwachten als ze tegen haar zus zou uitkomen. "Mijn zus is de persoon die ik het beste ken. Ik denk niet dat ik haar zou kunnen afmaken. Ik zou ook niet blij zijn met een zege tegen Elke. Ik begrijp nu heel goed dat Venus Williams zei te hopen dat haar kleinere zus het ook goed zou doen, en dat ze haar eigenlijk wil beschermen. En als Serena grandslamfinales won tegen Venus, was ze nooit uitbundig. Tegen iemand anders zou ze dat meer vieren."

Met of tegen elkaar: de partij zet ongetwijfeld het verschillende karakter van Kim en Elke Clijsters in de verf. Terwijl Kim zich zeer sereen en sportief gedraagt, durft Elke haar emoties uitschreeuwen of met haar racket gooien. Kim spreekt niet tegen dat Elke wat minder goed met verlies lijkt om te kunnen gaan: "Elke is altijd emotioneler geweest. Bij het ganzenbord spelen vlogen de dobbelstenen bij haar ook door de lucht. Ze heeft meer temperament."

Kim Clijsters: 'Elke heeft meer temperament. Zelfs bij het ganzenspel vlogen de dobbelstenen door de lucht'