Direct naar artikelinhoud

'Cultuur is ... kleren kopen'

Cult. vraagt iemand elke dag, de hele week lang, naar zijn voorkeuren, gewoontes en bizarre trekjes. Deze week: Jani Kazaltzis. De bekende stylist laat mode even voor wat ze is en gaat op avontuur voor zijn nieuwe programma Jani gaat... Vandaag heeft hij het over zijn culturele passies.

Was u of bent u lid van een culturele vereniging? Welke?

"Vroeger de scouts, maar dat was bijna verplicht: voor mijn ouders was dat een goedkope babysit."

Wat is uw vroegste culturele herinnering?

"Ook de scouts. (lacht) Het is eigenlijk een beetje een gênant verhaal: ik ben altijd een bangschijter geweest en daar werden heel wat droppings gehouden. Ik weet nog dat bij een van die droppings de leiding iemand van ons had ontvoerd. Ze hadden in het bos bloedplekken achtergelaten en even later vonden we ook knoken die ze bij een slager hadden gehaald. Ik ben toen keihard flauwgevallen."

Als geld geen bezwaar was: welk kunstwerk zou u dan in uw living willen zien staan/liggen/hangen?

"Iets duurs. (lacht) Ik ben niet zo voor kunst, omdat ik het niet altijd begrijp. Het meeste wat ik thuis heb hangen komt dan ook van mijn schoonouders. Recent heb ik zelf wat gekocht, maar ik heb geen flauw idee van wie dat is. Ik koop gewoon wat ik mooi vind en dat is meestal iets heel simpels. Bombastische werken zijn niet mijn ding."

Aan welke culturele hobby geeft u te veel geld uit?

"Laten we zeggen dat cultuur bij mij kleren kopen is."

In welke cultuurstad dwaalt u het liefste rond? En wat bezoekt u daar altijd?

"Stockholm! Die stad heeft heel veel cultuur en is ook gewoon keitof. Je kunt er bijvoorbeeld een tocht doen om zelf te beleven hoe het vroeger was. Als het met cultuur te maken heeft, moet er bij mij precies altijd een verhaaltje of sprookje rond zitten. Ik moet daar zelf in kunnen zitten, anders vind ik het maar saai."

Met welke culturele verschijning zou u weleens de nacht willen doorbrengen?

"Als ik het naar mode mag trekken: Anna Wintour, de hoofdredactrice van Vogue. Ik vind het zo straf dat ze al zolang de hele modewereld letterlijk in haar macht houdt. Ze bepaalt echt alles en ik vind het zo interessant dat één persoon dat kan doen. Ik zou haar willen vragen hoe het voelt om zo aan de top te staan, en hoe het voelt dat de hele wereld denkt dat je een bitch bent." (lacht)

Wat wou u worden toen u tien jaar was?

"Madonna. Ik wou zingen en optredens geven. Kok leek me ook supertof: ik weet nog dat ik als kind een keukentje vroeg, maar de Kerstman kreeg dat zogezegd niet door de schouw. Met andere woorden: er was dus geen geld voor. Dus heb ik een kartonnen doos gekregen en moest ik zelf maar mijn eigen keukentje maken. Uiteindelijk heb ik het samen met mijn mama en papa gemaakt en is het een keicoole keuken geworden."

Welk pak slaag herinnert u zich nog altijd?

"Op mijn dertiende heeft mijn vader me betrapt met roken. Ik heb toen een klap gehad, en natuurlijk zat ik te dramatiseren dat ze me mishandeld hadden. (lacht) Ik had de sigaretten van mijn vader gepikt en was om het hoekje gaan roken. Hij was zo boos toen hij me betrapte! Het is de enige keer dat mijn vader me echt een lap heeft verkocht, en terecht ook. Toen dacht ik dat ik het niet verdiende, maar achteraf heeft hij dat heel goed gedaan."

Jani gaat..., elke maandag om 20.35 uur op VIER.