Direct naar artikelinhoud

Nieuwe terreurmaatregelen: huiszoekingen 's nachts nu toegelaten

De terreurcommissie heeft een eerste reeks maatregelen goedgekeurd in de strijd tegen terreur. Het gaat om ingrepen die de politie en het gerecht meer armslag geven in hun zoektocht naar jihadisten in ons land.

Huiszoekingen kunnen binnenkort de hele dag uitgevoerd worden bij verdachten van terreur. Voordien kon dat niet tussen 9 uur 's avonds en 5 uur 's ochtends, tenzij ze op heterdaad betrapt werden. Telefoontaps kunnen sneller bij illegale wapenhandel. Bij die taps zullen stemafdrukken opgeslagen worden om ze later te kunnen gebruiken bij de identificatie van verdachten.

Ook de oprichting van nieuwe databanken rond 'foreign terrorist fighters' en jihadorganisaties zoals Sharia4Belgium is goedgekeurd.

Na de aanslagen van vorige week in Brussel probeert de commissie zo veel mogelijk vaart te maken met de bespreking van het antiterreurpakket van de regering. Die wil een reeks maatregelen doorvoeren, waaronder onder meer nog de verlenging van de aanhoudingstermijn van terreurverdachten van 24 uur naar 72 uur. De commissie zal tijdens de paasvakantie daarom gewoon doorwerken. Betrokken parlementsleden worden er verwacht.

Geen onderzoek

Commissievoorzitter Koen Metsu (N-VA) vindt dat de normaalste zaak van de wereld. Al ontkent hij dat er maatregelen op een drafje gestemd zullen worden. De Raad van State wordt voor elke maatregel geconsulteerd. Het gaat om belangrijke maar heel ingrijpende beslissingen, klinkt het.

De Comités P en I, die instaan voor de controle op de werking van de politie en de inlichtingendiensten, starten voorlopig geen onderzoek naar de aanslagen van 22 maart.

De politie en het gerecht moeten eerst hun werk doen, verduidelijken MR-fractieleider Denis Ducarme en andere leden van de opvolgingscommissie die achter gesloten deuren is samengekomen.