Direct naar artikelinhoud

Bondsparket wil Poulain extra straffen

De rode kaart van Benoît Poulain (28) tegen Oostende blijft nazinderen. Het Bondsparket gaat in beroep tegen de schorsing van één speeldag, in tegenstelling tot Club Brugge. Morgen moet Poulain voor de Geschillencommissie Hoger Beroep verschijnen.

Heeft Benoît Poulain met zijn te hoog geheven been de bal geraakt voor of na de overtreding op Oostende-aanvaller Fernando Canesin, afgelopen weekend? Dat is de sleutelvraag in een meningsverschil tussen de Geschillencommissie en het Bondsparket. De Geschillencommissie is ervan overtuigd dat Poulain de bal raakte vóór de fout, waardoor de strafmaat tussen de één en de drie speeldagen schorsing moet liggen. Finaal legde de Geschillencommissie de Fransman dan ook een schorsing van één speeldag op. Club aanvaardde die straf.

Het Bondsparket gaat niet akkoord met die uitspraak. De leden oordelen dat Poulain de bal niet speelde en dus zou hij, op basis van de indicatieve tabel, een schorsing tussen twee en vier speeldagen moeten krijgen. "Daarom gaan we ook in beroep", zegt bondsprocureur Marc Rubens. "En voor de Geschillencommissie Hoger Beroep vrijdag zullen we opnieuw één speeldag effectieve schorsing en één voorwaardelijk vragen (juridisch gezien goed voor twee speeldagen, PJC/TTV). Het gaat ons om het principe."

De kans is dus reëel dat Poulain morgen in de gebouwen van de voetbalbond een zwaardere schorsing krijgt dan één speeldag effectief. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Club not amused is met het beroep van het Bondsparket. Niet alleen beseffen ze op Olympia dat ze Poulain langer dan verwacht kwijt kunnen zijn, vooral de inconsequentie van het Bondsparket zorgt voor irritatie. Het is namelijk erg uitzonderlijk dat die instantie in beroep gaat tegen de uitspraak van de Geschillencommissie.

Wat hoe dan ook vaststaat, is dat Poulain - behoudens een mirakel - niet kan spelen tegen AA Gent. Club hoopt dat het daarbij blijft, en dat er dus in se niets verandert.