Direct naar artikelinhoud

'Uitkeringen moeten hoger'

Hogere leeflonen en werkloosheidsuitkeringen. Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Elke Sleurs (N-VA) is vast van plan dat op de regeringstafel te leggen. Nu liggen de uitkeringen in België ver onder de Europese armoededrempel.

Een op de vijf kinderen in België leeft in armoede, 16 procent van de ouderen dreigt in armoede te belanden en bijna 40 procent van de alleenstaande ouders loopt risico. Schrijnende cijfers, die volgens verschillende experts mee het gevolg zijn van de lage leeflonen en uitkeringen in ons land.

Die liggen ver beneden de Europese armoededrempel. Ter illustratie: het leefloon van een gezinshoofd bedraagt hier 1.133 euro, terwijl de Europese armoedegrens op 2.279 euro ligt. Dat is dus bijna 1.150 euro meer.

Correcties

In het regeerakkoord staat al dat uitkeringen en leeflonen hoger moeten, maar nu lijkt staatssecretaris van Armoedebestrijding Elke Sleurs (N-VA) van plan daar echt werk van te maken. In de commissie gaf Sleurs aan dat de uitkeringen nog altijd onder het noodzakelijk inkomen liggen om menswaardig te leven. "Er zal een verhoging moeten komen", verkondigde ze. "Allicht verspreid over meerdere jaren." Op haar kabinet klinkt het dat er volop berekeningen worden gemaakt. Eenmaal die zijn afgerond, stapt ze naar de regering.

Regeringspartij CD&V heeft zelfs al een wetsvoorstel klaar om de uitkeringen en leeflonen op te krikken. "Met dit voorstel willen we de uitkeringen optrekken tot de Europese armoededrempel", legt Kamerlid Nahima Lanjri uit.

Al voorziet CD&V ook bepaalde correcties. Gezinshoofden moeten een hoger leefloon of uitkering krijgen, maar het kindergeld dat ze krijgen moet daar wel van afgetrokken worden. Met alle uitkeringen samen zouden ze maandelijks zo'n hoog bedrag krijgen dat het nog nauwelijks loont om werk te zoeken. "Er moet duidelijk verschil zijn tussen werken en niet-werken", zegt Lanjri.

De bedoeling zou zijn gebruik te maken van een soort gemiddelde kinderbijslag. Dat bedrag gaat dan van de uitkering af. Maar wat met gezinnen die vijf kinderen hebben, of maar eentje? Is het verschil niet te groot? "Natuurlijk zou het beter zijn om dat nog te verfijnen", zegt de CD&V-politica. "Maar dat mag geen reden zijn om nu niets te ondernemen. Bovendien zullen de gezinshoofden dankzij die verhoging nog altijd enkele honderden euro's meer krijgen."

Ingrepen zoals deze kosten uiteraard geld. "Tussen de 1,25 en 1,5 miljard", rekende Lanjri uit. "Dat is veel, maar we mogen niet vergeten dat dit op lange termijn loont." Voor dat geld kijkt CD&V onder meer naar de welvaartsenveloppe, het budget waarmee vakbonden en werkgevers uitkeringen een extra duw kunnen geven. "Al staat het de sociale partners vrij om te kiezen waaraan ze dat geld spenderen", benadrukt Lanjri.

Bij Open Vld zijn ze sceptisch over de plannen van N-VA en CD&V. "Iedereen wil hogere uitkeringen", zegt parlementslid Egbert Lachaert. "Maar de vraag is hoe je zoiets gaat betalen. Zolang je niet duidelijk kunt zeggen hoe je het wil aanpakken, ben je gewoon papier aan het verzamelen. Daar is niemand bij gebaat."

Bij Netwerk tegen Armoede zijn ze wel blij dat er duidelijke initiatieven komen vanuit de meerderheid. Het wetsvoorstel van Nahima Lanjri is volgens hen een goede basis om op voort te werken.