Direct naar artikelinhoud

Homans vraagt ontslag ambtenaar

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) wil diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva ontslaan. Een van de redenen zou zijn dat ze zich in de media te kritisch uitlaat over Homans' beleid.

"De Vlaamse diversiteitsambtenaar heeft een onafhankelijke positie binnen de Vlaamse overheid", luidt de omschrijving van de functie op de officiële overheidswebsite.
Maar volgens minister Homans vult Lyubayeva die onafhankelijkheid iets te ruim in. Daarnaast wordt de diversiteitsambtenaar nog een probleem met deadlines en een gebrek aan openheid tegenover het kabinet verweten. Op basis van die negatieve evaluatie wil Homans nu aan de Vlaamse regering vragen om Lyubayeva te ontslaan. Vrijdag moet de beslissing vallen.

Dubbele pet

Lyubayeva werd drie jaar geleden door de vorige regering aangesteld als diversiteitsambte- naar. Sinds Homans in de zomer van 2014 aantrad als minister van Gelijke Kansen verloopt de samenwerking moeizaam. Zo wees Homans vorig jaar met een beschuldigende vinger naar Lyubayeva toen bleek dat het integratiepact niet op tijd af geraakte. Lyubayeva liet zich ook geregeld kritisch uit over het gebrek aan vrouwelijke topbenoemingen bij de Vlaamse administratie.

"De persoonlijke relatie met de minister mag geen rol spelen", reageert Lyubayeva. "Gezien het personeelstekort en gebrek aan budgetten doe ik mijn werk goed." Ze vindt niet dat Homans haar de laan kan uitsturen. "De minister heeft een dubbele pet. Zij stelt als minister van Binnenlands Bestuur de consultant aan die de evaluaties doet. En datzelfde bureau maakt dan mijn evaluatie."
Homans' mening doet wenkbrauwen fronsen bij Vlaams Parlementslid Ward Kennes (CD&V): "De diversiteitsambtenaar zit in een onafhankelijke positie en standpunten innemen behoort tot haar job."

Ondertussen uit N-VA ook kritiek op de Vlaamse ombudsman Bart Weekers. In zijn jaar- verslag adviseert de ombudsman om bij het rekeningrijden voor personenwagens een andere technologie te hanteren dan bij de vrachtwagens. "Dit staat heel ver van het klachtenmanagement dat de taak is van de ombudsman", zegt N-VA-Parlementslid Annick De Ridder. "Er is nog niet eens een politieke beslissing genomen over rekeningrijden voor auto's."