Direct naar artikelinhoud

Biologisch, biodynamisch of natuurlijk: zoek het verschil

Elke week stellen wijnschrijver Dirk Rodriguez en topsommelier Andy De Brouwer u een handvol lekkere en betaalbare wijnen voor. Het aanbod is echter zo groot dat veel wijnen onbesproken dreigen te blijven. Daarom pakken we vier keer per jaar uit met een uitgebreid rapport. In deze eerste aflevering van 2013: 'biologische', 'biodynamische' en 'natuurlijke' wijnen. Zijn die beter of lekkerder? Dat is niet bewezen. Wél zeker is dat ze met veel zorg voor het milieu worden geproduceerd.

U ziet: keuze te over bij deze drie wijngroepen. Maar wat is nu het verschil tussen biologische, biodynamische en natuurlijke wijn? De grote lijnen:

• Biologische wijnbouw maakt in de wijngaard enkel gebruik van milieuvriendelijke stoffen die Europa in 2012 heeft goedgekeurd. Deze wijn draagt een label van certificatie, zoals AB, Ecocert... Vanaf het oogstjaar 2012 mag daar het Europese biolabel aan toegevoegd worden.

• Biodynamische wijnbouw is gebaseerd op de stellingen van Rudolf Steiner, die invloed hadden op zowel pedagogie (Steinerscholen), landbouw als de metafysica (antroposofie). Men ziet mens, fauna en flora altijd in interactie met de hele kosmos.

In bestrijdingsmiddelen gelooft de biodynamie niet: je moet mens en plant sterker maken via het immuunsysteem. Hoe? Onder meer door natuurlijke energiestromen, door rekening te houden met de stand van hemellichamen en het gebruik van wateroplossingen op basis van compost. Deze wijn wordt gecertificeerd door organismen als Demeter en Biodyvin.

• Natuurlijke wijnen claimen dat ze niets toevoegen om de wijn op te smukken (op compost na): niet in de wijngaard, niet in de kelder. geen suiker, geen sulfiet, geen exogene gistcellen. Hier bestaat echter geen certificatieorganisme dat controleert of de natuurlijke wijnbouwer zich wel strikt houdt aan de regels.

Hamvraag is uiteraard of deze wijnen anno 2013 ook lekker te drinken zijn. Andy en Dirk daagden de markt uit om dat te bewijzen. Het antwoord is een onverbloemd 'ja'.

Echter: er hoort een verwittiging bij. Onopgesmukte wijnen lijken bij een eerste indruk vaak minder expressief omdat ze niet opgesmukt werden met geur- of smaakmakers. Sommige geven een vreemde pareling op de tong en nog andere ogen troebel. Maar staat dit de kwaliteit van de wijn in de weg? Niet bij de selectie op deze pagina's.

Chant de Coquelicot, Bergerac 2010

(biologisch)

Erg geconcentreerde tint en neus, kruidig, kersen en geplet bessenfruit, vlierbessensap. Romige textuur, retour van vers geplet fruit, krokante

tannine. 'Black Box Revelation.'

Proef de Passie €8,00

Ijalba 'Graciano', 'Rioja 2010

(biologisch)

Verse eik, diepte, rijp herfstfruit, zwarte kers en bosbes, cassis, complex. In de mond vlezig en rond, charme, opnieuw complex, kruidig, fijne tannine, medium structuur. Koffie-extract, zon.

Vino Mundo €14,65

Jimenez-Landi Sotorrondero, Mentrida 2010

(biodynamisch)

Elegante, en kruidige ouverture, vleugje wilde lavendel en zoet zwart fruit. In de mond pittig, hoog in alcohol, maar goed geknoopt met een retour van zoet fruit in finale. Voor de grenache-fan.

La Buena Vida €14,82

Finca Cubelles R 'Mendall' Roig, Lorreano Serres Montagut 2010

(natuurlijk)

Dierlijke neus met hoevegeuren en leder, primair zoetrijp fruit. In de mond nog nerveus, erg fruitgedreven palet met terugkeer van kers en kriek. Sappig met krachtige tannine.

Altrovino €16,00

35° South (San Pedro), Cabernet-merlot 2011 Central Valley, Chili

(biologisch)

Uitbundige neus, Kruidig, romig, kaneel, zoethout, violetsnoepjes, eucalyptus, fruitgedreven. Vlotte aanzet, chocola, ietwat poederachtige textuur, zoetfruitige afdronk die de tannine maskeert.

Carrefour €6,29

Pétalos (Desc. De J. Palacio), Bierzo 2010

(biodynamisch)

Fijne houttoets, klassieke neus, cassis, bosbessen, sappige kers, vleugje tabak en leder. In de mond evenwicht, rondeur, perfecte tannine, aangename afdronk met mooie lengte, tertiaire toets. Fraai geknoopte wijn.

La Buena Vida €15,90

Richard Rottiers, Moulin à Vent 2010

(biologisch)

Strak, klassiek en jong, florale neus, hint van violet en lentefruit en kers. In de mond opnieuw fris en strak, met fijn tannineraster. Goede structuur. Bijzonder fraaie beaujolais met bewaarpotentieel.

Oenologic €19,44

Le Clos des Jarres, Minervois 2011

(natuurlijk)

Neus met zoet fruit, jeugdig, hoevegeuren, erg rijpe zwarte kers, vluchtige zuren. Genereus van aanzet, kruidig, rond, perfect geïntegreerde tannine. Sappige plezierwijn. Niet te lang bewaren.

Proef de Passie €10,50

Fornacina, Rosso di Montalcino 2011

(biologisch)

Eerst discreet met rustiek karakter, na walsen meer expressie, vijgen, hoge zuren. Evenwichtig op de tong met voldoende vlees om de botten, goede diepte en stevige tannine. Verdient nog wat rust.

Amici del Vino €13,90

Mas de Grange Neuve, Côtes du Rhône Villages Visan 2011

(biologisch)

Lekkere grenache-rondeur met weelderige neus, vijg, kaneel, violet, appeltaart, zwarte pruim, bosbessen, fondant. In de mond rijkgeschakeerd, pittig en lang, nog wat onverweven tannine maar véél potentieel.

Delhaize €11,59

Santa Julia Malbec, Mendoza Argentinië 2011

(biologisch)

Dierlijk, ledertoets, uitbundig pitfruit, bessensap, wilde kruiden. In de mond diep en genuanceerd, fijne zuren en fluwelen tannine, kruidige retour. Allemansvriend.

Matthys Wines €6,50

Montirius Vacquerays 'Le Villages' 2011

(biologisch)

Primaire, fruitgedreven neus, cassisblad, zwarte bosbes, kreupelhout, ook lichtjes groene toets. In de mond steekspel van zoetrijp fruit en wilde kruiden, wat ongepolijste finale, wel zuiver en strak.

Fairwine €13,87

Quinta da Muradella 'Alanda', Monterrei 2009

(natuurlijk)

Kersen op alcohol, vet, rond, romig, floraal. Toets van rijp fruit en gedroogde kruiden, zoethout. In de mond opnieuw zoetrijp fruit, elegant, snoepgoed, gepolijst tanninebitter. Rode die zelfs bij vis kan.

La Buena Vida €14,82

Pero Longo Serenité (Vermentino), Vin Corse Sartene 2011

(biodynamisch)

Frisse neus. Floraal en toch genereus van aroma. Exotisch fruit, wat vuursteen, groene kruiden. In de mond mooi gestoffeerd, gulheid, 'hoorn des overvloeds', afdronk met bittertje.

Proef de Passie €14,90

Las Mulas (Torres) Sauvignon Blanc, Central Valley 2012

(biologisch)

Aardse neus, toets van asperges, rabarber, kruisbes, gemaaid gras, kiwi, witte perzik. In de mond fijn, retour van steenfruit, goede natuurlijke zuren, ongecompliceerd. Korte afdronk met bittertje.

Colruyt €6,59

Gamma Reserva Chardonnay, Casablanca Valley 2011

(biologisch)

Aroma met wat gistsporen, rijk in de mond, rijp geel fruit, na schudden perzik, ananas. Op de tong genereus en vol, lichtjes vet ook, zuren achteraan in de mond. Mooie lengte.

Matthys Wines €7,00

Immacula Tandem, Navarra 2011

(natuurlijk)

Fijne, delicate neus, zilt, pompelmoes, elegant en floraal, na walsen wat zoet brood en kiwi. In de mond evenwichtig, zacht op de tong en toch perfect droog. Milde zuren en minerale afdronk.

Armando €10,50

Hoya de

Cadenas Verdejo, Spanje 2012

(biologisch)

Gulle, expressieve neus, Buxus, gemaaid gras, vuursteen, tropisch fruit, stro, zachte kruiden, geparfumeerd. Lichtjes nerveus op de tong, fris van palet, korte afdronk. Aperitief- en terraswijn.

Makro €4,99

Casa Benasal Pago Casa Gran, (Gewürz-traminer - Muscatel), Valencia 2011

(natuurlijk)

Lichtjes nerveus, geparfumeerd, koriander, pompelmoes. Hoogtonige zuren vooraan in de mond, meer zachtheid richting finale. Erg sappig, zuiver. Perfect voor het aspergeseizoen.

Fairwine €7,50

Saumaize Michelin 'Le Haut des Crays', Pouilly-Fuissé 2011

(biodynamisch)

Mooie expressie van chardonnay. Medium strogeel, boter, koekjes, gedroogd stro. Genereus en elegant, wordt complexer in het glas, lange kruidige afdronk met bittertje, perfect gedoseerd qua hout.

Oenologic €19,00

L'Indigène Sulfureux Anahi 2011, Vin de Table Blanc

(sulfietloze biowijn)

Appeltjes, ciderimpressie, mispel, gistsporen. Interessante ouverture in de mond, retour van gestoofde appel. Natuurwijn voor verwittigde mensen. Terroir hoeft u hierin niet te zoeken.

A Taste Affair €10,00

Cuñas Davia, Ribeiro (Galicia), 2011

(natuurlijk)

Medium strogeel getint. Eerst vleugje gist, na walsen impressies van steenfruit en citrus. In de mond expressief met goede ba-lans tussen zuren en fruit. Fijn bittertje en ook wat zilt. Perfect bij asperges.

Armando €14,20

Clos de l'Elu, Coteaux du Layon 2009

(biologisch)

Krenten, amandel, gedroogde abrikoos, honing, hars. Complex en genuanceerd zoet op de tong. Fijne zuren en een finale mineraliteit. Perfect bij gevogeltepastei, harde kazen, desserts.

Oenologic €15,60

Soellner Grüner Veltliner, Wogenrain Oostenrijk 2012

(biologisch)

Speelse neus van appeltjes, agave, lichtjes vegetale ondertoon, kauwgom. Op de tong nerveus, ciderachtig, opnieuw speels, met een vederlichte maar zuivere finale zonder bitter.

Matthys Wines €9,00

Barranco Oscuro Blancas Nobles, Sierra Nevada

(natuurlijk)

Goudgele tint. Licht troebel. Neus van gestoofde appel, citrus, appelsap, biergist, bijenwas. In de mond pittig en geconcentreerd met aparte zuren. Weinig getypeerd maar sappig. Puur natuurtype.

Altrovino €12,00

Jean Philippe Padie, Fleur de Cailloux, Vin de Pays des Côtes Catalanes 2009

(natuurlijk)

Oxidatieve begintoets, appel-cider impressies, peer en kweepeer. In de mond opvallend evenwichtig met goede zuren en aangename lengte. Fris te drinken in de zomer.

Oenologic €16,40

Tenuta Giol Prosecco Metodo Antico, Treviso

(natuurlijk)

Aroma's van pompelmoes, limoen, witbierkruiden, hoogtonige zuren. Meer frizzante dan bubbelend. Zoetrijp fruit in steekspel met frisse zuren. Linden, sakétoets, ijl. Bijzondere prosecco.

Fairwine €9,95

Château de la Sauveuse, Rosé de Provence 2011

(biologisch)

Neus van geplet klein rood fruit, veldbloemen, wilde kruiden. In de mond rond en makkelijk, opnieuw kruidigheid. Lichtvoetige, zachte finale. Meer dan correcte terrasjesrosé.

Carrefour €6,79