Onderzoekers hebben het zeewier Sargassum fusiforme getest op muizen met alzheimer.
Volledig scherm
Onderzoekers hebben het zeewier Sargassum fusiforme getest op muizen met alzheimer. © RV

“Zeewier kan mogelijk ontwikkeling alzheimer afremmen”

MedischDe ontwikkeling van alzheimer kan mogelijk afgeremd worden door een stof in zeewier. Dat blijkt uit een studie van UHasselt en de universiteit Rotterdam. Het onderzoek op muizen heeft aangetoond dat het eten van een zeewier met de stof saringosterol de afzetting van amyloïde eiwitten in de hersenen tot 80 procent vermindert. Dat eiwit wordt gezien als de oorzaak van het langzaam maar zeker aantasten van de hersenen bij alzheimer.

0 reacties

  1. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.
  2. Geldt je doktersvoorschrift ook in Spanje? En mogen slaapmiddeltjes mee op het vliegtuig? Dit moet je weten over medicatie op reis
    PREMIUM

    Geldt je dokters­voor­schrift ook in Spanje? En mogen slaapmid­del­tjes mee op het vliegtuig? Dit moet je weten over medicatie op reis

    Van pijnstillers tot laxeermiddelen, zowat iedere Vlaming steekt wel een reisapotheek in zijn koffer. Maar zijn er ook geneesmiddelen die absoluut verboden zijn in andere landen? En vervoer je medicatie best in je gewone of handbagage? De Algemene Pharmaceutische Bond (APB) geeft advies zodat je in de paasvakantie helemaal voorbereid op reis kan vertrekken: “Voor sommige pijnstillers en ADHD-medicijnen heb je een medische verklaring nodig.”
  1. KIJK. Nederlandse Anita draagt al 11 jaar protheses na neusamputatie wegens zeldzame kanker: “Ik heb voorraad zomer- en winterexemplaren”

    KIJK. Nederland­se Anita draagt al 11 jaar protheses na neusamputa­tie wegens zeldzame kanker: “Ik heb voorraad zomer- en winterexem­pla­ren”

    Nadat het nieuws uitbrak dat de Nederlandse presentatrice Dieuwertje Blok (66) haar neus moet laten amputeren door huidkanker, deelt Anita van der Linde haar ervaring. Zij onderging elf jaar geleden dezelfde operatie, omdat ze aan een zeldzame vorm van kanker leed. “Eerst hield ik me sterk wanneer ik in de spiegel keek, maar na een paar dagen brak ik volledig”, getuigt ze. Na een tijdje begon Anita met het dragen van neusprotheses en die komen voor in alle vormen en kleuren. “Per seizoen laat ik mijn neus opmeten, dan krijg ik een lichte neus voor de winter en een iets donkerdere neus voor in de zomer.”
  2. “De chemopil die ik niet innam staat nu voor mijn geluk”: bij kanker kan minder behandelen soms juist beter zijn
    PREMIUM

    “De chemopil die ik niet innam staat nu voor mijn geluk”: bij kanker kan minder behandelen soms juist beter zijn

    Kortere chemokuren, geen bestraling of niet opereren: voor sommige kankerpatiënten blijkt minder behandelen de beste aanpak te zijn. Het vergroot hun levenskwaliteit terwijl hun overlevingskans níet daalt. En het bespaart de maatschappij mogelijk miljoenen euro’s. Bij zes kankersoorten wordt de nieuwe trend ‘de-escalatie’ al toegepast en zijn de resultaten veelbelovend. Meerdere experten leggen uit hoe het werkt: “We kunnen op alle fronten winnen.”