Direct naar artikelinhoud

Leger paraat om Belgen weg te halen

De oppositie kondigde zware protestacties aan als president Kabila vandaag niet aftreedt. En die acties kunnen heel snel uit de hand lopen. Het Belgisch leger staat paraat om de Belgen uit het land te evacueren.

Geschat wordt dat er nog ongeveer 4.000 landgenoten in Congo verblijven, vooral in de hoofdstad Kinshasa. "We hebben permanent een compagnie die zeer snel kan vertrekken naar waar het nodig is", zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). "Het voornaamste is dat we weten wat er precies gebeurt. Het werk van onze inlichtingendiensten is zeer belangrijk."

Daarnaast wil België dat de ambassade in Kinshasa en het consulaat in Lubumbashi extra militaire bescherming krijgen. Maar het is niet eenvoudig om de soldaten ter plaatse te krijgen. Ofwel gaat ons land nu samenwerken met Franse of Britse soldaten die al ter plaatse zijn om de ambassade en het consulaat te beveiligen, ofwel worden Belgische militairen via een buurland 'binnen-gesmokkeld'.

Oproer in Matongewijk

Niet alleen in Kinshasa is het bang afwachten of de situatie zal escaleren, ook in de Matongewijk in Elsene staat de politie paraat. Zaterdag trokken al tweehonderd Congolezen de straat op om te protesteren tegen Kabila. Het was een rustige betoging, maar dat zou wel eens stilte voor de storm kunnen zijn. "We zijn voorbereid op samenscholingen", bevestigt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie. "De reacties hier in Brussel zullen vooral afhangen van wat er in Congo gebeurt. We staan klaar om in te grijpen."